ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος τρόμος: Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη στα επόμενα 5 χρόνια

3 είναι τα πιθανά σενάρια

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η ανθρωπότητα μετά την πρόσφατη αποκάλυψη για τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν των υπηρεσίων ασφαλείας της Δανίας, όσο τα πράγματα χειροτερεύουν στη Μέση Ανατολή.

«Εάν η Μόσχα αντιληφθεί το ΝΑΤΟ ως αδύναμο, η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας» στην Ευρώπη εντός πέντε ετών, προειδοποίησε η Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DDIS).

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο Politico, η Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, διατυπώνει πως «η Ρωσία είναι πιθανό να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση  εναντίον μιας ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, εάν αντιληφθεί ότι ο οργανισμός είναι στρατιωτικά αποδυναμωμένος ή πολιτικά διχασμένος».

 Η έκθεση συνεχίζει ως εξής: «Αυτή η πιθανότητα αυξάνεται, εάν η Ρωσία θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν ή δεν θα υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο μεταξύ τους».

3 πιθανά σενάρια

 Η Δανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματήσει ή «παγώσει», λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία δεν διαθέτει την ικανότητα να εμπλακεί ταυτόχρονα σε πόλεμο με πολλές χώρες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, σε διάστημα 6 μηνών η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει έναν τοπικό πόλεμο με μια γειτονική χώρα, ενώ σε 2 χρόνια να ξεκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Παράλληλα, εκτιμά ότι σε 5 χρόνια η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη, αν δεν εμπλακούν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν υπολόγισε την πιθανή αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε αυτό το σενάριο.




Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει τον τερματισμό του, ο οποίος μπαίνει στον τέταρτο χρόνο του αυτόν τον μήνα. Επιπλέον, έχει προτρέψει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, διπλάσιες από τον τρέχοντα στόχο, και έχει αναφέρει την πιθανότητα αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμμαχία εάν τα υπόλοιπα μέλη δεν εκπληρώσουν τον στόχο αυτό.