Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025

Ασμά αλ Άσαντ: Από σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης στην Πρώτη Κυρία του τυραννικού καθεστώτος του συζύγου της

Παρά τη δυτικόστροφη παιδεία της ταυτίστηκε με τις φρικαλεότητες του καθεστώτος

9 Δεκεμβρίου 2024 15:10
Ασμά αλ Άσαντ: Από σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης στην Πρώτη Κυρία του τυραννικού καθεστώτος του συζύγου της
Από Αναστασία Κολυβά

Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του εγκατέλειψαν τη Δαμασκό μετά την κατάληψη της πόλης από τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες την Κυριακή, δίνοντας τέλος στη σκληρή δικτατορία του και στην αυταρχική διακυβέρνηση της οικογένειάς του επί σχεδόν έξι δεκαετίες.

Καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αλ Άσαντ έχει καταφύγει στη Ρωσία, ας ρίξουμε μία ματιά στη γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα Άσμα αλ Άσαντ.

Ποια είναι η Άσμα αλ Άσαντ;

Ασμά αλ Άσαντ
Ασμά αλ Άσαντ

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1975 σε σουνιτική οικογένεια από τη Χομς, η μητέρα της Άσμα, Σαχάρ Ότρι, ήταν διπλωμάτης και ο πατέρας της, Φαουάζ Άκρας, ήταν καρδιολόγος. Η Άσμα και τα δύο μικρότερα αδέλφια της ανατράφηκαν ως κοσμικοί μουσουλμάνοι και μιλούσαν αραβικά στο σπίτι.

Η Άσμα σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, φοιτώντας στο Queen's College πριν πάρει πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και τη γαλλική λογοτεχνία από το King's College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που απέκτησε ειδική πρόσβαση στην Πρώτη Κυρία το 2010, η Asma μεγάλωσε ιππεύοντας άλογα και παρέλειπε το μάθημα για να περνάει χρόνο με τους φίλους της στην Oxford Street.

«Δεν ξεχώριζε καθόλου ως μουσουλμάνα, όχι όπως κάποια κορίτσια που φορούσαν πιο παραδοσιακά ρούχα. Υποθέτω ότι δεν θα πίστευες ότι ήταν κάτι άλλο εκτός από Αγγλίδα. Και δεν είμαι σίγουρη ότι θα την ξεχώριζα για σπουδαία πράγματα».

Είχε ένα σύντομο πέρασμα από τη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε στην Deutsche Bank πριν επιστρέψει στο Λονδίνο για να εργαστεί ως τραπεζικός επενδυτής στη Morgan Stanley. Ετοιμαζόταν να ξεκινήσει ένα MBA στο Χάρβαρντ όταν γνώρισε τον άνδρα που θα άλλαζε την πορεία της ζωής της.

Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν από την Τουρκία μετά την πτώση του Άσαντ - Τεράστιες ουρές σε μεθοριακό πέρασμα

Ο γάμος

Ασμά αλ Άσαντ

Το 2000, όταν ήταν 25 ετών, η Asma έκανε διακοπές στο σπίτι της θείας της στη Δαμασκό όταν γνώρισε τον Bashar al-Assad, έναν οικογενειακό φίλο. Ήταν 10 χρόνια μεγαλύτερός της και είχε περάσει τα τελευταία χρόνια προετοιμάζοντας τον εαυτό του για να γίνει ο επόμενος ηγέτης της χώρας, αφού αρχικά είχε εκπαιδευτεί ως οφθαλμίατρος.

Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, ο Μπασάρ είχε γίνει πρόεδρος της Συρίας. Ήταν ο γιος της «χειρότερης κακής ιδιοφυΐας στον κόσμο», του Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή ένα μήνα πριν.

Η Άσμα ταξίδευε στη Δαμασκό τα Σαββατοκύριακα για να δει τον Μπασάρ, αφήνοντας τελικά τη δουλειά της στη Morgan Stanley για να μετακομίσει στη Δαμασκό για να είναι μαζί του. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το ζευγάρι παντρεύτηκε, πυροδοτώντας φήμες για μια νέα, προοδευτική Συρία που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα τόσο της σουνιτικής πλειοψηφίας όσο και της αίρεσης των Αλαουιτών, στην οποία ανήκε ο Μπασάρ.

«Πρώτη Κυρία της Κόλασης»

Ασμά αλ Άσαντ
Ασμά αλ Άσαντ

Η Asma προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να επιμεληθεί την εικόνα της ως μια ευυπόληπτη νεαρή σύζυγος προέδρου. Ίδρυσε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις για τους νέους και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Syria Trust for Development, η οποία ισχυριζόταν ότι χρηματοδοτούσε ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Το καταπίστευμα έχει επικριθεί για τους δεσμούς του με το καθεστώς του Μπασάρ και την υποτιθέμενη συνενοχή του στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση.

Στο άρθρο με τίτλο «Ένα τριαντάφυλλο στην έρημο», το οποίο έκτοτε έχει διαγραφεί στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο, η Άσμα περιγράφηκε ως «μια λεπτή, μακρόστενη καλλονή με εκπαιδευμένο αναλυτικό μυαλό που ντύνεται με πονηρή υποτίμηση», καθώς και ως «λαμπερή, νεαρή και πολύ κομψή».

Πάνω από ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η δημοσιογράφος πίσω από το προφίλ, Juliet Joan Buck, έγραψε μια προσωπική αντανάκλαση της εμπειρίας της από τη σύνταξη του άρθρου, λέγοντας: «Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να ξέρω... ότι θα με μόλυναν επειδή είχα γράψει για τους Άσαντ. Δεν υπήρχε τρόπος να ξέρω ότι αυτό το κομμάτι θα μου κόστιζε τον βιοπορισμό μου και θα έβαζε τέλος στη σχέση που είχα με τη Vogue από τα 23 μου χρόνια».

Στο τέλος εκείνου του έτους, το 2012, η χώρα οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο. Αθώοι πολίτες δολοφονούνταν μαζικά, καθώς έπεφταν βόμβες βαρελιών σε πόλεις και το κράτος απελευθέρωνε χημικά όπλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 306.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6,7 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν κατά τη δεκαετία μεταξύ Μαρτίου 2011 και 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Άσμα αλ Άσαντ στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της και παρέμεινε σιωπηλή καθώς οι πολίτες πέθαιναν από τη βία, την πείνα και τη φτώχεια.

Λίγοι πίστευαν ότι αγνοούσε το βάναυσο καθεστώς του συζύγου της. Το 2012, ο Guardian δημοσίευσε emails που διέρρευσαν από τους ιδιωτικούς λογαριασμούς του ζευγαριού και έδειχναν ότι η Άσμα είχε ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ρούχα, «κοσμήματα με χρυσό και πολύτιμους λίθους, πολυελαίους, ακριβές κουρτίνες και πίνακες ζωγραφικής που θα μεταφέρονταν στη Μέση Ανατολή».

Ακόμα και όταν οι βόμβες σκότωναν χιλιάδες αθώους πολίτες, η Asma συνέχισε να χρηματοδοτεί τον πολυτελή τρόπο ζωής της, αποκτώντας εξωφρενικά υλικά αγαθά, όπως ένα βάζο αξίας 2.802 δολαρίων από το Harrods στο Λονδίνο και ένα ζευγάρι τακούνια Christian Louboutin με κρυστάλλους αξίας 4.000 δολαρίων. Μια εκτίμηση του 2022 που διεξήχθη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπολόγισε την καθαρή αξία της οικογένειας κάπου μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, έκανε μια δήλωση σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στην εφημερίδα Times του Λονδίνου, αναφέροντας ότι «Ο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της Συρίας, όχι μια φράξια Σύρων και η Πρώτη Κυρία τον υποστηρίζει σε αυτόν τον ρόλο».

Το 2016, έδωσε μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη σε ένα ρωσικό κρατικά υποστηριζόμενο ειδησεογραφικό κανάλι, στην οποία δεν αποκάλυψε τις σκέψεις της για τις θηριωδίες του συζύγου της, παραδεχόμενη μόνο ότι συνέβαιναν «πρωτοφανή» δεινά.

«Δεν υπάρχει οικογένεια στη Συρία που να μην έχει χάσει ένα αγαπημένο της πρόσωπο», είπε. «Σήμερα οι γονείς παρευρίσκονται στις κηδείες των παιδιών τους και όχι στους γάμους τους». Πρόσθεσε ότι η σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία ήταν «πέρα από κάθε κατανόηση».

Το 2016, η Asma διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε θεραπεία. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η 49χρονη διαγνώστηκε με λευχαιμία, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις τόσο από τους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ όσο και από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Σύροι αντάρτες όδευαν προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, η Άσμα και ο σύζυγός της κατέφυγαν στη Μόσχα μαζί με τα ενήλικα παιδιά τους για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal και το πρακτορείο Reuters.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share