Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2024

Αυτή είναι η εξήγηση: Η διαφορά ανάμεσα σε τυφώνα, κυκλώνα και ανεμοστρόβιλο

Κι όμως, υπάρχουν διαφοροποιήσεις...

9 Οκτωβρίου 2024 08:58
Αυτή είναι η εξήγηση: Η διαφορά ανάμεσα σε τυφώνα, κυκλώνα και ανεμοστρόβιλο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Πολλές φορές μαθαίνουμε ονόματα διαφόρων τυφώνων, ή άλλων καιρικών φαινομένων σε σημεία του πλανήτη, σαν αυτόν που ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν απασχολήσει και εμάς φαινόμενα, όπως ο ανεμοστρόβιλος.

Ποια είναι όμως η διαφορά του τυφώνα, του κυκλώνα και του ανεμοστρόβιλου; Υπάρχουν, άλλωστε, διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα τρία φαινόμενα και καλό είναι να τις γνωρίζουμε.

Καταρχάς, όλα αυτά είναι υποκατηγορίες του ίδιου καιρικού φαινομένου. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο πού εμφανίζονται παρά στη φύση τους. Αν ζεις στον Ατλαντικό ή τον βόρειο Ειρηνικό, τότε σύμφωνα με το National Geographic, τις καταιγίδες αυτές τις αναγνωρίζεις ως τυφώνες (hurricanes), από τον θεό του κακού της Καραϊβικής, τον Huracán. Στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, οι ίδιες ισχυρές καταιγίδες ονομάζονται «typhoons» (εξακολουθούν να είναι «τυφώνες» στη γλώσσα μας), ενώ στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό και τον νοτιοανατολικό Ινδικό Ωκεανό, τις αποκαλούμε «κυκλώνες» ή ακόμα και «τροπικούς κυκλώνες».

Οι διαφορές και η εξήγηση ανάλογα με την εποχή

Στα βόρεια τμήματα του Ινδικού Ωκεανού, οι μετεωρολόγοι αναφέρονται σε «σφοδρές τροπικές καταιγίδες», ενώ στα νοτιοδυτικά, αυτές αποκαλούνται «τροπικοί κυκλώνες». Η ένταση των ανέμων είναι το κριτήριο που καθορίζει αν μια καταιγίδα ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες. Για να χαρακτηριστεί μια καταιγίδα ως τυφώνας ή κυκλώνας, οι άνεμοι πρέπει να φτάνουν τουλάχιστον τα 119 χιλιόμετρα/ώρα (Κατηγορία 1). Αν οι άνεμοι αγγίξουν τα 179 χλμ/ώρα, τότε πρόκειται για «σφοδρό τυφώνα ή κυκλώνα», όπως εξηγεί το National Geographic. Για να εξελιχθεί ένας τυφώνας σε υπερτυφώνα, όπως ο πρόσφατος Μάγκνουτ, πρέπει να φτάσει ταχύτητες 241 χλμ/ώρα. Η διάκριση για τον ανεμοστρόβιλο (tornado) είναι διαφορετική, καθώς πρόκειται για μια δίνη που προκαλείται από τη σύγκρουση δύο αντίθετων ρευμάτων αέρα, μετατρέποντας την αέρια μάζα σε κάτι που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Τόσο οι τυφώνες όσο και οι κυκλώνες συχνά συνοδεύονται από ανεμοστρόβιλους. «Οι ανεμοστρόβιλοι παραμένουν πέρα από τη σφαίρα της κατανόησής μας», δηλώνει ο Tony Del Genio, περιβαλλοντολόγος του Goddard Institute for Space Studies της NASA, προσθέτοντας ότι «η επιστήμη σε αυτό το πεδίο είναι ακόμη στα σπάργανα».

Υπάρχει διαφορά και στην εμφάνιση αυτών των καιρικών φαινομένων. Οι τυφώνες του Ατλαντικού εκδηλώνονται από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ οι τυφώνες του βόρειου Ειρηνικού και οι κυκλώνες του Ινδικού Ωκεανού ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα. Στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, η επίσημη περίοδος των τυφώνων εκτείνεται από τις 15 Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ στον βορειοδυτικό Ειρηνικό εμφανίζονται από τα τέλη Ιουνίου έως περίπου τα τέλη Δεκεμβρίου. Στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, οι κυκλώνες εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο. Ανεξάρτητα από την ονομασία τους, πρόκειται για εξαιρετικά έντονα και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που έχουν τη δύναμη να αφανίζουν ανθρώπινες κοινωνίες. Οι ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την επίσημη κλίμακα Saffir-Simpson, έχουν ξεπεράσει ταχύτητες 250 χλμ/ώρα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share