Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Τα αντίποινα του Ιράν περιμένει το Ισραήλ - Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο (video)

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη !

4 Αυγούστου 2024 20:55
«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Τα αντίποινα του Ιράν περιμένει το Ισραήλ - Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι ορατά επικίνδυνη. Το Ισραήλ βρίσκεται επί ποδός πολέμου, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως είναι θέμα 24ωρων μία επίθεση από το Ιράν και τους συμμάχους του.

Ο χρόνος φαίνεται πως κυλάει αντίστροφα για τα αντίποινα του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Δείτε επίσης: Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τη Μέση Ανατολή: «Οι επιθέσεις δεν αποτελούν ποτέ λύση, παράγουν νέο μίσος και εκδίκηση»

«Οι Ισραηλινοί περιμένουν τα αντίποινα του Ιράν μέσα στις επόμενες 48 με 72 ώρες. Το ερώτημα είναι, αν η Χεζμπολάχ χρησιμοποιήσει το στρατηγικό της οπλοστάσιο, δηλαδή τους βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας και κάτι τέτοιο θα αλλάξει τα δεδομένα», λέει ρεπορτάζ του δικτύου TRT.

Δεκάδες ρουκέτες χθες από τη Χεζμπολάχ

Χθες το βράδυ, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε, από τον Λίβανο, δεκάδες ρουκέτες εναντίον περιοχών στο βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η φιλοϊρανική οργάνωση ορκίζεται εκδίκηση ενάντια στο Ισραήλ, για την δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, από ισραηλινό πύραυλο στη Βηρυτό.

«Η Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο, βόρεια του Ισραήλ, διαθέτει έως και 150 χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους και ανάλογα με τι θα χρησιμοποιήσουν, πιθανώς το Ισραήλ να μην ανταπεξέλθει», αναφέρει το δίκτυο του CNN.

Οργισμένος ο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία με Νετανιάχου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την σχεδιαζόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

-Πιστεύετε πως το Ιράν δεν θα επιτεθεί;

-Το εύχομαι. Δεν το γνωρίζω.

Όμως, Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Τζο Μπάιντεν ήταν οργισμένος, στο πρόσφατο τηλεφώνημά του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές πως η δολοφονία του Χανίγιε βάζει εμπόδια στις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα και ξέσπασε κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Σταμάτα να μου λες μ..ες! Μην θεωρείς δεδομένο τον πρόεδρο!», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Αμερικής στον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Νετανιάχου, πάντως, ρίχνει ξανά όλη την ευθύνη στην Χαμάς, για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις:

«Το γεγονός είναι, πως η Χαμάς εμποδίζει την απελευθέρωση των ομήρων μας, εκείνη τάσσεται εναντίον του σχεδίου εκεχειρίας και όχι η ισραηλινή κυβέρνηση, που το έχει αποδεχτεί».

Μπροστά στον κίνδυνο μιας μαζικής επίθεσης εναντίον ισραηλινών εδαφών, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κουρίλα σπεύδει στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις. Είναι πιθανό να είμαστε κι εμείς θύματα μιας τέτοιας επίθεσης. Άρα, πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις στην περιοχή», σημείωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ταξιδιωτική οδηγία από 17 χώρες για τον Λίβανο

Τουλάχιστον 17 χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τον Λίβανο, υπό τον φόβο ενός γενικευμένου πολέμου.

«Οι πρεσβείες της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Βηρυτό εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, να φύγουν από τον Λίβανο», σημειώνει ρεπορτάζ του BBC.

Τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για Ελληνες πολίτες

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε, από σήμερα, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης σε Έλληνες πολίτες, σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο, ενώ παραμένει σε ισχύ η σύσταση για να αποφεύγουν τα ταξίδια προς και από τη Βηρυτό.

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, συναγερμός σήμανε στην πόλη Χολόν, νότια του Τελ Αβίβ, από την επίθεση Παλαιστίνιου με μαχαίρι. Δολοφόνησε δύο Ισραηλινούς και τραυμάτισε άλλους δύο, προτού οι αστυνομικοί τον εντοπίσουν και τον σκοτώσουν.

Στην Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς δύο σχολείων με αμάχους, στην πόλη της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεΐρ αλ Μπάλαχ. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως χτύπησε κέντρα διοίκησης της Χαμάς και αποθήκες πυρομαχικών της ισλαμικής οργάνωσης.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τα αντίποινα του Ιράν

Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές το πιθανότερο σενάριο είναι μια απευθείας επίθεση από το Ιράν, με εκατοντάδες πυραύλους και drones, όπως τον περασμένο Απρίλιο. Την απάντησή της ετοιμάζει και η Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο ενώ απειλές έχουν εξαπολύσει και η Χούθι της Υεμένης, που δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέρος στην επίθεση.

Το Ιράν στηρίζουν ακόμη ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Το χειρότερο σενάριο είναι να επιτεθούν όλοι ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές. Κάτι τέτοιο θα βάλει σε τεράστια δοκιμασία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ.

Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι ότι βασική επίθεση θα προέλθει από το Ιράν και τον Λίβανο. Τον Απρίλιο το Ιράν εξαπέλυσε πρώτα drones, στη συνέχεια πυραύλους τύπου Cruise και στη συνέχεια βαλλιστικούς πυραύλους. Ο χρόνος πτήσης των drones είναι 3 – 4 ώρες ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ μέσα σε 15 λεπτά. Οπότε είναι πιθανό αυτή τη φορά το Ιράν να εξαπολύσει πρώτα βαλλιστικούς πυραύλους, δίνοντας λιγότερο χρόνο στο Ισραήλ να προετοιμαστεί.

Σχετικά με τους στόχους, οι αναλυτές λένε ότι τον Απρίλιο το Ιράν στόχευσε κυρίως μια αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ και στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το κακό σενάριο είναι αυτή τη φορά να στοχεύσει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στο κέντρο του Ισραήλ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος να χτυπηθούν άμαχοι.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share