Ρωσία: Απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς (video)
H πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων από τον Ψυχρό Πόλεμο
Μετά από διαπραγματεύσεις, που κράτησαν τουλάχιστον 1,5 χρόνο Μόσχα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, η πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν και η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα. Τους υποδέχθηκαν οι οικογένειές τους, μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.
Δείτε επίσης: Βαντίμ Κράσικοφ: Ο δολοφόνος και πράκτορας της FSB που «καιγόταν» τόσο να πάρει πίσω ο Πούτιν, επέστρεψε στη Ρωσία
Την ώρα η ανταλλαγή ήταν σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ο Μπάιντεν υποδεχόταν στο Οβάλ Γραφείο τους συγγενείς όσων διέσωσε από τις ρωσικές φυλακές.
Στη Ρωσία επέστρεψαν 8 άτομα και ο Βαντίμ Κράσικοφ, ο Ρώσος πράκτορας της FSB, που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Γερμανία για τη δολοφονία Τσετσένου οπλαρχηγού το 2019. Τους υποδέχθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με παρατηρητές, η πρώτη λέξη του Πούτιν προς τον Κράσικοφ ήταν «Τέλεια». Δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι πρώην σωματοφύλακάς του, με τον οποίο έκαναν μαζί σκοποβολή.
Στη Μόσχα επέστρεψε ακόμα ζευγάρι που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας στην Σλοβενία και τα δύο παιδιά τους.
«Τα παιδιά των «παράνομων» πρακτόρων έμαθαν ότι είναι Ρώσοι μόνον όταν το αεροπλάνο πέταξε από την Άγκυρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τι ζήτησε στο υποχρεωτικό γραπτό αίτημα για απονομή χάριτος από τον Πούτιν;
Πριν αποφυλακιστεί, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής αιχμαλώτων που έγινε χθες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ήταν υποχρεωμένος, μαζί με τους άλλους κρατούμενους που θα αποφυλακιζόντουσαν μαζί του, να συμπληρώσει μια φόρμα απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας γραπτώς επιείκεια ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να μπορεί να υπογράψει τα διατάγματα για να δώσει χάρη στους 13 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, σύμφωνα με την Wall Street Journal όπου εργάζεται ο δημοσιογράφος.
Σε αυτή την τυπική διαδικασία, που ήταν ωστόσο προϋπόθεση για τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Αμερικανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ένα δικό του αίτημα στο έντυπο: Μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη με τον Πούτιν μετά την απελευθέρωσή του.
«Η φόρμα στο έντυπο του αιτήματος είχε στο τέλος έναν κενό χώρο, που κάθε κρατούμενος μπορούσε να συμπληρώσει αν το επιθυμούσε, ή απλά να τον αφήσει κενό (…)» Ο ανταποκριτής της WSJ στη Ρωσία συμπλήρωσε το κενό και στην τελευταία γραμμή έγραψε προτείνοντας: «Μετά την αποφυλάκισή μου, θα ήταν διατεθειμένος ο Πούτιν να μου παραχωρήσει μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη;» σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν απάντησε στο αίτημα ή αν διάβασε την επιστολή.