Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Πέταξε απειλές ο Ερντογάν για τα Eurofighter: «Αν δε συμφωνήσουμε με την Ευρώπη...»

Σαφής ο Τούρκος πρόεδρος

15 Ιουνίου 2024 18:39
Πέταξε απειλές ο Ερντογάν για τα Eurofighter: «Αν δε συμφωνήσουμε με την Ευρώπη...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με σκληρά λόγια αναφέρθηκε στην απόκτηση των αεροσκαφών Eurofighter ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας πως το θέμα θα έχει προεκτάσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους στο NATO.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τους G7 στην Ιταλία, σε συζητήση με τους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να καλύψει τις ανάγκες της σε μαχητικά αεροσκάφη ακόμα και εκτός ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης: Ελληνικό «μπλόκο» στη Βόρεια Μακεδονία: Το δίλημμα που θέτει η Αθήνα στα Σκόπια για την ευρωπαϊκή τους προοπτική

Τα Eurofighter που ζητά η Τουρκία αναπτύσσονται από κοινού από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ισπανία. Ο Ερντογάν εκτίμησε ότι η Γερμανία, που αρχικά είχε βάλει «μπλόκο» φαίνεται να μαλακώνει.

Σημείωσε, όμως, πως η βασική προσέγγιση της Άγκυρας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες από συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ, «αν δε γίνει αυτό τότε δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις».

Ερντογάν

Ερντογάν: Σημαντικά για εμάς τα Eurofighter - Η Γερμανία έχει μαλακώσει

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Anadolu, σχετικά με την προμήθεια των Eurofighter Typhoon και την αντίρρηση της Γερμανίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπήρξαν συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για το θέμα.

«Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας παράσχουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά τους είπα ότι αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Και είπε ότι θα μπορούσε να έχει μια συνάντηση για τα Eurofighter».

«Αλλά πάνω απ' όλα, τα Eurofighter είναι σημαντικά για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει επίσης μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας διεξάγουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα το πράξουν. Η βασική μας προσέγγιση είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εάν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο μαχητικό που αναπτύσει η Τουρκία, το KAAN λέγοντας ότις «έχει πλέον φτερά» και ανέφερε ότι μελλοντικά όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη.

«Υπήρξε μια εποχή που περάσαμε μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή δεν μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε από τους συμμάχους μας. Τότε αυτό που συνέβη ήταν ότι παράγουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share