Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Πόλεμος στη Γάζα: Προκαλεί με tweets που σοκάρουν ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών

Η στάση του Ισραελ Κατς αντικατοπτρίζει την αλλαγή στη διπλωματία της κυβέρνησης Νετανιάχου, που προωθεί περιφρονητική στάση απέναντι στους επικριτές

30 Μαΐου 2024 11:04
Πόλεμος στη Γάζα: Προκαλεί με tweets που σοκάρουν ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών
Φωτογραφία shutterstock.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Εξοργισμένος από την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο όπου σκηνές από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναλλάσσονται με εικόνες ενός ζευγαριού που χορεύει φλαμένκο, συνοδευόμενες από τη λεζάντα: «Χαμάς: ευχαριστούμε Ισπανία». Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κατς παραβαίνει το πρωτόκολλο της παραδοσιακής διπλωματίας. Με τη δημοσίευση εικόνων από τις συναντήσεις του με αξιωματούχους και την έντονη στήριξή του προς την ισραηλινή αποστολή στη Γιουροβίζιον, ο λογαριασμός του Κατς στην πλατφόρμα Χ έχει μετατραπεί σε μια μοναδική έκθεση γελοιογραφικών πολιτικών σχολίων.

Η επιθετικότητα είναι βεβαίως στοιχείο της σύγχρονης διπλωματίας και εκτός των ισραηλινών συνόρων. Οι «λύκοι πολεμιστές» της Κίνας στέλνουν εδώ και χρόνια εμπρηστικά μηνύματα από το Πεκίνο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του έχουν τελειοποιήσει την τέχνη της προσβολής εχθρών και φίλων. Ομως, όπως σχολιάζουν οι βρετανικοί Financial Times, η διαδικτυακή δραστηριότητα του Ισραελ Κατς αντικατοπτρίζει αυτή τη στιγμή μια γενικότερη αλλαγή στην ισραηλινή διπλωματία υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου, ο οποίος προωθεί μια αυθάδη και περιφρονητική στάση απέναντι στους επικριτές του Ισραήλ.

Πόλεμος στη Γάζα: Προκαλεί με tweets που σοκάρουν ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών
Φωτογραφία shutterstock.com

Το βίντεο «επίθεσης» στους Ισπανούς ακολούθησαν δύο ανάλογης εμπνεύσεως βίντεο απευθυνόμενα προς τη Νορβηγία και την Ιρλανδία που επίσης αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, και κατόπιν μιας έντασης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κατς δημοσίευσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία στην οποία ο Ερντογάν κοιμάται και ονειρεύεται τον εαυτό του με περιβολή σουλτάνου.

Κι αν εντός συνόρων η τακτική αυτή δημιουργεί σε πολλούς αμηχανία, στο εξωτερικό προκαλεί θυμό και απόγνωση. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ αποκάλεσε το βίντεο που απευθυνόταν στη χώρα του «ιδιαίτερα προσβλητικό», ενώ ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλβαρες είπε πως το ισπανικό βίντεο είναι «σκανδαλώδες και απαίσιο». Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, τον αποτροπιασμό της εξέφρασε και η Ζάινα Σαμπάχ, η χορεύτρια του φλαμένκο που απεικονίζεται και η οποία (κατά περίεργη σύμπτωση) είναι παλαιστινιακής καταγωγής: «Θέλω να με βοηθήσει κάποιος να παραπονεθώ για αυτό που γίνεται. Το μόνο που κάνουν είναι να γελάνε. Γελάνε με την Ισπανία, γελάνε με αυτό που συμβαίνει, γελάνε με όλη τη στήριξη που λαμβάνει η Παλαιστίνη», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.

Πόλεμος στη Γάζα: Προκαλεί με tweets που σοκάρουν ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών
Φωτογραφία shutterstock.com

Από τη μεριά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασκούν κριτική στον Κατς για τις αναρτήσεις στις οποίες δημοσιοποιεί κομμάτια της διπλωματικής ζωής που κατά παράδοση μένουν κρυφά. Διεθνείς αναλυτές λένε πως η αλλόκοτη αυτή συμπεριφορά αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το ιδιαίτερο καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί το υπουργείο Εξωτερικών στο Ισραήλ. Ο Κατς δεν είναι μέρος της πενταμελούς έκτακτης κυβέρνησης συνεργασίας που συνασπίστηκε γρήγορα λόγω του πολέμου, ενώ το υπουργείο του απολαμβάνει μια αξιοπρόσεκτη αυτονομία από την κεντρική εξουσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια χώρα που δεν διαθέτει γραπτό σύνταγμα.

Αν και ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργού αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ζήτημα, ανώνυμη πηγή με γνώση του θέματος είπε πως η «στροφή» του Κατς προς την έντονη και προκλητική διαδικτυακή δραστηριότητα πετυχαίνει τον σκοπό της, ενώ παράλληλα αντανακλά κι ένα στοχασμό πάνω στο γεγονός ότι τα παραδοσιακά διπλωματικά εργαλεία δεν επαρκούν σε καιρό πολέμου. «Πρέπει να σοκάρουμε τον κόσμο», είπε το εν λόγω πρόσωπο. «Δεν ζούμε σε μια κανονική εποχή».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share