Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Η Μέση Ανατολή «βράζει»: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού», λέει το Τελ Αβίβ - Ποια η απάντηση της Τεχεράνης;

Γιατί επελέγη η πόλη Ισφαχάν

19 Απριλίου 2024 12:00
Η Μέση Ανατολή «βράζει»: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού», λέει το Τελ Αβίβ - Ποια η απάντηση της Τεχεράνης;
Φωτογραφία shutterstock.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλέστηκαν μέσα όπως το ABC, CNN και NBC, προκάλεσαν παγκόσμιο συναγερμό.

Σύμφωνα με αυτές, το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση εντός του Ιράν. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, η Jerusalem Post μετέφερε το σχόλιο ενός Ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε ότι η επίθεση ακολούθησε τη λογική του «οφθαλμός αντί οφθαλμού», απαντώντας σε προηγούμενη επίθεση.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη υποβάθμισε τα συμβάντα, αναφέροντας πως καταρρίφθηκαν μόνο τρία drones. Λίγο πριν τις 10 το πρωί, ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση ανταπόδοση της επίθεσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, εκδηλώθηκε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο», καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης. Αναφερόμενες πηγές υποστήριξαν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για το συμβάν, ενώ παραμένει ασαφές το γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο επέλεξε να αποκαλύψει στα ΜΜΕ την εμπλοκή του Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να έχουν διατηρήσει τη σιγή τους, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Ιράν», επισήμαναν οι πηγές.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες ό,τι συνέβη, συνέβη στην περιοχή του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση αλλά και πυρηνικές εγκαταστάσεις με την Τεχεράνη δια διαρροών στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα σε αυτές.

Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι «οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ύποπτου αντικειμένου».

Το NBC News μετέδωσε λίγο μετά τις 8 το πρωί ότι το Ισραήλ αξιολογεί το χτύπημα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει με το CNN να μεταδίδει ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση» είπε χαρακτηριστικά ιρανός αξιωματούχος στο Reuters επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν». καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν

Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Η ανάρτηση του Χουσείν Νταλιριάν, εκπροσώπου της ιρανικής διαστημικής υπηρεσίας, αποτελεί ένδειξη της αντίδρασης του Ιράν. Στην ανάρτησή του, ο Νταλιριάν ανέφερε: «Υποστήριξαν ότι εκτοξεύσαμε 500 αυτοκτονικά drones και πυραύλους, και τώρα ανταποδίδουν με μόλις τρία drones, τα οποία μάλιστα καταρρίψαμε».

Οι τρεις στόχοι του Ισραήλ

Σύμφωνα με το Sky News το χτύπημα του Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως φέρεται να έγινε, έστειλε τρία μηνύματα από το Ισραήλ:

Πρώτον: Αποκατέστησε την «ισορροπία» στη λογική «μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, θα σας χτυπήσουμε πίσω»

Δεύτερον: Έστειλε το μήνυμα ότι είναι μια προσεγμένη ισορροπημένη απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν.

Τρίτον: Ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν, τα μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε και άρα αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση.

Επίθεση του Ισραήλ: Γιατί επελέγη η Ισφαχάν

Όπως σημειώνουν αναλυτές η επιλογή της Ισφαχάν ως στόχου για την επίθεση του Ισραήλ φαντάζει μια λογική επιλογή καθώς είναι μια από τις πόλεις που θεωρείται από σημαντικές πυρηνικές τοποθεσίες στο Ιράν. «Αποτελεί ερευνητικό κέντρο με περίπου 3.000 επιστήμονες. Η επιλογή της είναι σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού καθώς οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι δεν φοβούνται να χτυπήσουν τέτοιους στόχους. Βρίσκεται 1.000 μίλια από το Ισραήλ γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για χτύπημα με drone».

Η Μέση Ανατροπή «βράζει»: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού», λέει το Τελ Αβίβ - Ποια η απάντηση της Τεχεράνης;

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια του Ιράν

Λίγο πριν τις 8 το πρωί, τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης επανέλαβαν τη λειτουργία τους, μετά από προσωρινή διακοπή των αεροπορικών δραστηριοτήτων εξαιτίας των αναφερθέντων εκρήξεων στο Ιράν. Σύμφωνα με διευκρινίσεις από το πρακτορείο Irna, τα αεροσκάφη έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν προσγειώσεις και απογειώσεις τόσο στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί όσο και στο αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, η οποία είχε αρχικά εντολή να κατευθυνθεί προς την Άγκυρα, αναμένεται να φτάσει στη Τεχεράνη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share