Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Οι λόγοι που ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να μείνουν στη Μεγάλη Βρετανία: «Πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα»

Απήγγειλε Ιλιάδα

12 Απριλίου 2024 11:57
Οι λόγοι που ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να μείνουν στη Μεγάλη Βρετανία: «Πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αφού εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αγάπη που τρέφει για την Ελλάδα, ανέφερε πως το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ένα «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα».

Ο Μπόρις Τζόνσον, στάθηκε στους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown.

Δείτε επίσης: Guardian: Όλα δείχνουν επιστροφή στο «σπίτι» τους για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Μπούμερανγκ» η κίνηση Σούνακ (videos)

Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι αν δοθούν πίσω τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε απογύμνωση του Βρετανικού Μουσείου από θησαυρούς δεκάδων χωρών.

Αφού ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει σπίτι στην Ελλάδα, λέγοντας πως όταν έρχεται φιλοξενείται και απήγγειλε Ιλιάδα, σημείωσε ότι είναι ένα «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα, που θα πρέπει να το προσεγγίσουμε σφαιρικά, διότι δεν θα πρέπει να απογυμνωθούν τα μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ή το Μουσείο της Νέας Υόρκης που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας».

Όπως επεσήμανε, «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, τότε θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα, που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας».

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον: «Μπορούμε να κρατήσουμε ένα ολόγραμμα»

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάχθηκε ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, αναφέροντας πως «μπορούμε να κρατήσουμε ένα ολόγραμμα». Παράλληλα δήλωσε λυπημένος για το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ επέλεξε να μην συναντηθεί τελικώς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στο MEGA, ο πατέρας του πρώην πρωθυπουργού, σημείωσε: «Λυπάμαι πραγματικά που ο πρωθυπουργός δεν ήταν δυνατόν να δει τον κ. Μητσοτάκη χτες. Θα ήταν μία μεγάλη βοήθεια να έχουμε μία εικόνα για το τι έχει ειπωθεί σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, γιατί μας υποχρεώνει η UNESCO. Πιστεύω έχει έρθει ο καιρός να υπάρξει μία συμφωνία προκειμένου αυτά τα υπέροχα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι μία ακρότητα το να υπάρχει αυτή η διαφορά τόσα χρόνια με το Λονδίνο».

«Βρίσκομαι στην Αθήνα τόσα χρόνια και έχω γίνει δέκτης της φιλίας αυτής. Νομίζω πως είναι ένα εύκολο πρόβλημα που μπορεί να λυθεί. Έχει έρθει ο καιρός να πούμε εάν θα ήταν σωστό ή λάθος να στείλουμε πίσω τα Γλυπτά. Σήμερα η Αθήνα έχει ένα υπέροχο μουσείο και είναι ξεκάθαρο για εμένα πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο».

Όπως ανέφερε ο πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, θα μπορούσαν στη θέση των Γλυπτών στο βρετανικό μουσείο θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα… ολόγραμμά τους. «Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε εδώ στη Βρετανία ένα ολόγραμμα των Γλυπτών και να τα επιστρέψουμε πίσω. Θα ήταν και μία υπέροχη ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να πούμε πως ‘’οκ, φύγαμε από την ΕΕ’’ αλλά μια συμφωνία με την ‘’καρδιά ‘’ της Ευρώπης θα ήταν μία φανταστικά συμβολική κίνηση. Δεν θα ήταν απλώς πως επιστρέφουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα αλλά στην ‘’καρδιά της Ευρώπης’’».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share