Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Μακελειό στη Μόσχα: Στους 93 οι νεκροί, 11 συλλήψεις - «Πιάσαμε τους τρομοκράτες», λέει το Κρεμλίνο (video)

Οι αρχές ερευνούν την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα

23 Μαρτίου 2024 11:21
Μακελειό στη Μόσχα:  Στους 93 οι νεκροί, 11 συλλήψεις - «Πιάσαμε τους τρομοκράτες», λέει το Κρεμλίνο (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Μουδιασμένη» παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall, που βρίσκεται σε περίχωρα της Μόσχας. Οι αρχές προέβησαν στη σύλληψη 11 ατόμων, τα 4 εκ των οποίων συμμετείχαν άμεσα στο τρομοκρατικό χτύπημα στον συναυλιακό χώρο.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για τη σύλληψη των τρομοκρατών, που έγινε στην περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο διευθυντής της FSB ανέφερε στον Πούτιν για τη σύλληψη 11 ατόμων, μεταξύ τους και οι τέσσερις τρομοκράτες που συμμετείχαν άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το προεδρικό γραφείο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό συνεργών των τρομοκρατών.

Νωρίτερα Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.

Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος. Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

Δείτε επίσης: Μακελειό στη Μόσχα: Καρέ-καρέ η φρίκη της τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS - 3 νεκρά παιδιά

93 οι νεκροί- Ενδέχεται να αυξηθεί το νούμερο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας 93 άτομα (μεταξύ τους τρία παιδιά) έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε τα ξημερώματα ότι 115 άνθρωποι νοσηλεύονται -πέντε από αυτούς είναι παιδιά. Οι μουσικοί του συγκροτήματος Picnic δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Γιούρι Τσερνισέφσκι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, μέσω ανάρτησης στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Reuters ανέφερε ότι έγινε ανάρτηση σε κανάλι του Ισλαμικού Κράτους στο Telegram: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία

'Ερευνες

Εκπρόσωπος της Ερευνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς επί του παρόντος να πει οτιδήποτε σχετικά με τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης, ενώ ανέφερε ότι οι άγνωστοι που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση ήταν οπλισμένοι με τουφέκια Καλάσνικοφ και είχαν άφθονα πυρομαχικά.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλέξει ένα προσαρμοσμένο τουφέκι Καλάσνικοφ, πολλά φυσίγγια και πυρομαχικά για αυτόματα όπλα και ένα κιτ ζώνης που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες. Έχουν αρχίσει να γίνονται βαλλιστικές έρευνες σε όπλα και οπλισμό.

Οι αρχές αναζητούσαν ένα λευκό αυτοκίνητο τύπου σεντάν μάρκας Renault, εικάζοντας ότι είναι το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι ένοπλοι δράστες στην αιματηρή επίθεση στο «Crocus City Hall».

Οι τρομοκράτες φέρεται να τράπηκαν σε φυγή με ένα λευκό Renault Symbol με φιμέ πίσω τζάμι, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti που έδωσε και τη φωτογραφία στη δημοσιότητα.

Διεθνής καταδίκη για την τρομοκρατική επίθεση - Δηλώσεις πολιτικών ηγετών

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε εκδώσει ειδική πρειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε μια ομιλία του την Τρίτη στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν χαρακτήρισε «προκλητικές» τις προειδοποιήσεις της πρεσβείας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα, λέγοντας ότι «αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση να εκφοβίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας».

Σε μία πρώτη τοποθέτησή του ο Λευκός Οίκος, αφού καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες, μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις.

Οι πυροβολισμοί στον συναυλιακό χώρο φέρνουν στη συλλογική μνήμη σκηνές από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις του 21ου αιώνα, όπως η επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Τη Ρωσία είχε στιγματίσει και η τρομοκρατική επίθεση Nord Ost, μια επίθεση Τσετσένων στο θέατρο της Μόσχας το 2002. Περίπου 40-50 τρομοκράτες είχαν καταλάβει το κατάμεστο θεάτρο Ντουμπρόβκα, κρατώντας 850 ομήρους. Η επίθεση έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 170 ατόμων.

Οι ρωσικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα μια σειρά επιδρομών εναντίον ένοπλων ισλαμιστών στην περιοχή της Ινγκουσετίας.

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση σε βάρος αμάχων εξέφρασε και η ΕΕ. «Οι σκέψεις μας είναι με τους Ρώσους πολίτες που επηρεάζονται», επισημαίνεται.

«Οι εικόνες από τη Μόσχα απόψε είναι ανατριχιαστικές», έγραψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο X. «Οι σκέψεις μας πάνε στα θύματα και στους τραυματίες καθώς και στον ρωσικό λαό».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης την επίθεση «τρομακτική» και δημοσίευσε: «Το ιστορικό πρέπει να διερευνηθεί γρήγορα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένη» από την επίθεση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Οι σκέψεις μας θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς».

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε ότι η Ουκρανία είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. «Η Ουκρανία δεν έχει ποτέ καταφύγει στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων», δημοσίευσε στο X. «Τα πάντα σε αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν μόνο στο πεδίο της μάχης».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην τραγική επίθεση που σημειώθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την καταδίκη της και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων.Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή της: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα, είναι απαράδεκτη. Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα και στους συγγενείς τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και καταδίκασε την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, ενώ μετέφερε τα συλλυπητήρια του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού στον λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share