Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Στο Τζιμπουτί ο διοικητής Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης - Η εξέλιξη της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο λόγος της επίσκεψής του στην χώρα λίγο μετά την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα»

15 Μαρτίου 2024 12:58
Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Στο Τζιμπουτί ο διοικητής Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης - Η εξέλιξη της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα και ο διοικητής της εν λόγω αποστολής, Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης του Πολεμικού Ναυτικού, επισκέφθηκε το Τζιμπουτί.

Ο Έλληνας διοικητής είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τις πολιτικές αρχές, ενώ παρούσα σε αυτές τις συναντήσεις ήταν η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Τζιμπουτί, Πρέσβης Σιλβί Ταμπές. Αυτή η επίσκεψη ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με το περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας και εντοπισμού ευκαιριών για μελλοντική συνεργασία.

«Η Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ έχει αμυντική εντολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που στοχεύεται από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε ενέργεια θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι απαραίτητη, ανάλογη και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο», επαναλαμβάνει στην ανακοίνωση της για την επίσκεψη του Διοικητή στο Τζιμπουτί.

Οι απαντήσεις για την εμπλοκή της «Ύδρας» στην Ερυθρά Θάλασσα

Για το επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκη η φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/3), στο πλαίσιο της επιχείρησης προστασίας εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν, τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η φρεγάτα «έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία».

«Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή» κατέληξε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την 12 Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη:

«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας ‘Ύδρα’. Νιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της ‘Ύδρας’ και όπως ξέρετε η ‘Ύδρα’ σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share