Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ κατάλληλοι για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Οι δύο αντίπαλοι ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για την ανάδειξη του Προέδρου των ΗΠΑ

13 Μαρτίου 2024 12:35
ΗΠΑ: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ κατάλληλοι για τις προεδρικές εκλογές του 2024
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι των Αμερικανικών εκλογών,Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισαν -όπως ήταν αναμενόμενο- τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων για τα προσεχή συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αντίστοιχα και αναμένεται να αναμετρηθούν τον Νοέμβριο για δεύτερη συνεχόμενη φορά για την ανάδειξη Προέδρου στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη σειρά του κατοχύρωσε τη θέση του πλέον μαθηματικά χθες Τρίτη (12/3), κερδίζοντας τον αναγκαίο αριθμό αντιπροσώπων (1.215) στο προσεχές συνέδριο της παράταξής του, των Ρεπουμπλικάνων, την ανάδειξή του στον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατά υπολογισμούς του ινστιτούτου Edison Research και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, έπειτα από τις εσωκομματικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν σε τέσσερις πολιτείες (Τζόρτζια, Χαβάη, Μισισιπής, Ουάσιγκτον).

Διαβάστε επίσης: «Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ: Ο περίπατος Ντόναλντ Τραμπ σε 12 πολιτείες και η κυριαρχία Τζο Μπάιντεν με μία ήττα... βόμβα

Επιβεβαιώνεται έτσι πως για πρώτη φορά δυο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια.

Νωρίτερα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων (1.968) στο προσεχές συνέδριο της δικής του παράταξης ώστε να αναδειχθεί υποψήφιος για την προεδρία μετά την εσωκομματική διαδικασία στην Τζόρτζια. Ουδέποτε αντιμετώπισε σοβαρό ανταγωνισμό στο κόμμα κι απλά αναμένεται πλέον να λάβει τυπικά το χρίσμα στο συνέδριο του Αυγούστου.

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ κατάλληλοι για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση σε οξύ τόνο, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά τον κ. Τραμπ πως απειλεί «τη δημοκρατία», αν όχι την «ίδια την ιδέα της Αμερικής».

«Οι ψηφοφόροι τώρα καλούνται να επιλέξουν το μέλλον αυτής της χώρας. Θα υψώσουμε το ανάστημά μας και θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας, ή θα αφήσουμε να την κατεδαφίσουν; Θα προασπίσουμε το δικαίωμά μας να επιλέγουμε και να προστατεύουμε τις ελευθερίες μας ή θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές να μας τις πάρουν;», σφυροκόπησε.

Τα αποτελέσματα θεωρούνταν τετελεσμένα και για τους δύο αντιπάλους. Η τελευταία αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, η Νίκι Χέιλι, εγκατέλειψε την περασμένη εβδομάδα.

Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ θα αποφυλακίσει τους υπεύθυνους για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται ότι, σε περίπτωση νίκης του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θα απελευθερώσει τα άτομα που έχουν φυλακισθεί λόγω της συμμετοχής τους στην εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ: «Τα πρώτα μέτρα μου ως επόμενου προέδρου θα είναι να κλείσω τα σύνορα (...) και να απελευθερώσω τους ομήρους της 6ης Ιανουαρίου που φυλακίσθηκαν αδίκως!»

Δείτε επίσης: Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Ένοπλος συνελήφθη με αυτόματο στο Καπιτώλιο (video)

Στο παρελθόν, ο πρώην πλανητάρχης είχε ήδη αναφερθεί στο ζήτημα της ενδεχόμενης επιστροφής του στο Λευκό Οίκο, δεσμευόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή το Δεκέμβριο να μην ενεργήσει ως δικτάτορας, με εξαίρεση την «πρώτη ημέρα» του.

Τον Ιανουάριο, στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Αϊόβα, ο δισεκατομμυριούχος είχε καλέσει τον δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «απελευθερώσει τους ομήρους», όρο τον οποίο χρησιμοποιεί τακτικά για να περιγράψει τα πρόσωπα που έχουν φυλακισθεί για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Οι στασιαστές, ενθαρρυμένοι από τον Ντόναλντ Τραμπ και ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, είχαν καταλάβει στις 6 Ιανουαρίου 2021 το Καπιτώλιο για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν.

Εκατοντάδες φυλακίσεις και ποινικές διώξεις

Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 1.358 προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 500 άτομα έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης.

Σε βάρος του Τραμπ διεξάγονται τέσσερις ποινικές διαδικασίες, δύο από τις οποίες επειδή φέρεται να αποπειράθηκε να ανατρέψει υπέρ του τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρει το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών, αφού η τελευταία αντίπαλός του, η Νίκι Χέιλι, αποσύρθηκε από την κούρσα την περασμένη Τετάρτη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share