Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Πανικός στις Βρυξέλλες: Αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας

Οδοφράγματα με κοπριές στήνουν οι αγρότες

26 Φεβρουαρίου 2024 11:40
Πανικός στις Βρυξέλλες: Αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Συμπλοκές μεταξύ αγροτών και αστυνομικών συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Γεωργίας των 27 χωρών της ΕΕ συναντιούνται σήμερα.

Περίπου 300 τρακτέρ βρίσκονται στη σειρά στο κέντρο της πόλης, με τον κεντρικό δρόμο Rue de la Loi να είναι αποκλεισμένος.

Υπό τον ήχο μουσικής και συνθημάτων, οι αγρότες στήνουν οδοφράγματα από κοπριά και ελαστικά.

Αστυνομικοί προσπάθησαν νωρίτερα να εμποδίσουν τη διέλευση των αγροτών με τουλάχιστον τρία οχήματα εκτοξευτών νερού. Ωστόσο, οι αγρότες έσπασαν τα κιγκλιδώματα και πλησίασαν το μέγαρο, όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Τα αιτήματα

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share