Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Σάλος στην Κύπρο: Σφοδρές αντιδράσεις για παιδικό βιβλίο με ομόφυλους γονείς - «Αυτές οι εικόνες παραπέμπουν σε ψυχανώμ@λους ανθρώπους» (photos)

Η απόσυρση από τα σχολεία και η απάντηση του εκδοτικού οίκου

22 Φεβρουαρίου 2024 10:03
Σάλος στην Κύπρο: Σφοδρές αντιδράσεις για παιδικό βιβλίο με ομόφυλους γονείς - «Αυτές οι εικόνες παραπέμπουν σε ψυχανώμ@λους ανθρώπους» (photos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι» δημιούργησε μεγάλη σφοδρές αντιδράσεις σε μια μερίδα γονέων στην Κύπρο, που προχώρησαν σε καταγγελίες σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το παιδικό βιβλίο σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι γονείς, πρέπει να αποσυρθεί από τα νηπιαγωγεία γιατί «προκαλεί» και προσβάλλει «τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας».

Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μεταξύ των 50 βιβλίων που είχαν δοθεί στο νηπιαγωγείο ως δωρεά από το Σύνδεσμο Γονέων. Οπότε, σημειώνεται, πως δεν ήταν μέρος της διδακτέας ύλης, αλλά ήταν ελεύθερο προς ανάγνωση για όποιο παιδί ήθελε.

Πρόκειται για ένα τρυφερό βιβλίο, το οποίο παρουσιάζει με όμορφο και γλυκό τρόπο τα διάφορα είδη οικογένειας που υπάρχουν, με σκοπό κάθε παιδί που μεγαλώνει σε μια «αλλιώτικη» οικογένεια, να μην νιώσει περιθωριοποιημένο και κατώτερο, αλλά και να μη βιώσει bullying επειδή διαφέρει.

«Αυτές οι εικόνες παραπέμπουν σε ψυχανώμ@λους ανθρώπους»

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα, που ονομάζεται Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών έκαναν διαμαρτυρία στο Κυπριακό υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι»… της Κατρίνας Τσάνταλη, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλά για τα διαφορετικά είδη οικογένειας.

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας για το παιδικό βιβλίο

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σχετικά με τις καταγγελίες, ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης, αφού επιβεβαίωσε ότι όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο, είπε ότι το διερεύνησαν και διαφάνηκε ότι στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έγινε μια δωρεά 50 βιβλίων πέρσι από τον Σύνδεσμο Γονέων.

«Φαίνεται ότι μεταξύ των 50 βιβλίων ήταν και το συγκεκριμένο και από φέτος τον Σεπτέμβρη, το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έκανε ένα πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης για να παίρνουν τα παιδιά κάποια από αυτά τα βιβλία, δηλαδή το κάθε παιδί να παίρνει ένα βιβλίο σπίτι κάποιες μέρες, να το διαβάζει με τους γονείς κ.λπ. Για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε όταν ήρθαν κοντά του αυτές οι διαμαρτυρίες», πρόσθεσε, όπως αναφέρει η Kathimerini.com.cy.

«Έκανε μια δωρεάν ο Σύνδεσμος Γονέων, το σχολείο φαίνεται δεν έψαξε καλά τα βιβλία για να δει μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», συμπλήρωσε.

Πολλά σχολεία, συνέχισε ο κ. Στυλιανίδης, αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν την βιβλιοθήκη τους και μπορεί αυτή η βιβλιοθήκη να λειτουργεί και ως δανειστική για παιδιά.

«Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.

Η απάντηση των Εκδόσεων Διόπτρα στις αντιδράσεις για το παιδικό βιβλίο

Οι Εκδόσεις Διόπτρα απάντησαν στις καταγγελίες, στον σάλο που προκλήθηκε και στην απόσυρση του βιβλίου από το νηπιαγωγείο, γράφοντας μια ανάρτηση στα social media γεμάτη… αγάπη. Όπως ακριβώς και το βιβλίο.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση έγραψαν:

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» και «ανάρμοστο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας.

Η ομάδα αυτή (Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών) ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου από τη βιβλιοθήκη ενός νηπιαγωγείου, καθώς όπως γράφουν στην επιστολή τους: «Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα».

Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσε ότι έγινε διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, σημειώνοντας ότι «Ναι, όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.

Ναι, προκαλεί.

Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια.

Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share