Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ασύλληπτη προφητεία Λέκκα: «Αναμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, κινδυνεύει η Αγία Σοφία. Πρέπει να γίνουν...» (video)

Το έλεγε δύο ημέρες πριν συμβεί όντως!

4 Δεκεμβρίου 2023 10:24
Ασύλληπτη προφητεία Λέκκα: «Αναμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, κινδυνεύει η Αγία Σοφία. Πρέπει να γίνουν...» (video)
Από Εύη Κουρίδου

Δύο ημέρες πριν, ο Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη να συμβούν εργασίες συντήρησης στην Αγία Σοφία ενώ προειδοποίησε για τον μεγάλο σεισμό που συνέβη σήμερα το πρωί (4/12) στην Τουρκία.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε πως η Αγία Σοφία έχει ηλικία της τάξεως περίπου των 1.500 ετών, διάστημα στο οποίο υπέστη πολλές καταστροφές, αλλά και τη φθορά του χρόνου.

«Σε αυτό συνετέλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες, που αφορούν τις έντονες βροχοπτώσεις, την αλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο, που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας», συμπλήρωσε ο καθηγητής, αναφερόμενος σε βίντεο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, το οποίο έδειχνε κομμάτια να πέφτουν από την οροφή.

«Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως αν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στην Αγία Σοφία.

«Όπως όλοι ξέρουμε, στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί και να δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ μέχρι το 2022, όμως δεν δραστηριοποιήθηκε. Όσο περνά ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό», εξήγησε ο καθηγητής.

Στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού «θα αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες, ή μεγαλύτερες, στην Αγία Σοφία», υπογράμμισε.

Αυτό, τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, υποδεικνύει ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως εκείνων που κρίνονται πιο επικίνδυνα». Το πρόβλημα, σημείωσε, ενισχύθηκε από τη στιγμή που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας.

«Πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης», τόνισε ο κ. Λέκκας, ωστόσο, συμπλήρωσε, αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτεί πολλούς πόρους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share