Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Οδηγοί τεράστια προσοχή: Tι είναι αυτά τα κίτρινα «δόντια» που μπαίνουν στους δρόμους - Τι δείχνουν και ποια η χρήση τους

Δώστε βάση!

1 Δεκεμβρίου 2023 18:56
Οδηγοί τεράστια προσοχή: Tι είναι αυτά τα κίτρινα «δόντια» που μπαίνουν στους δρόμους - Τι δείχνουν και ποια η χρήση τους
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μια νέα «έξυπνη» μέθοδος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στους δρόμους της Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια.

Νέες οικονομικά αποδοτικές και εύκολες στην εφαρμογή τους μεθόδους αναζητούν πυρετωδώς οι αρμοδιες αρχές προκειμένου να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια.

Μία τέτοια μέθοδος φαίνεται πως έχει επινοηθεί στην Ισπανία, η οποία έχει αρχίσει να «ντύνει» τους δρόμους της με ένα μοτίβο οριζόντιας σήμανσης που έχει ως στόχο να αποτρέψει τους οδηγούς από το να αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.

Δείτε επίσης: 10ετής φυλάκιση και αβάσταχτο πρόστιμο: Νέες ποινές-σοκ σε Έλληνες οδηγούς

Σε ανάρτηση στο Twitter βλέπουμε έναν δρόμο της Μαδρίτης να έχει διανθιστεί με κάποια κίτρινα και άσπρα τρίγωνα. Αυτά μοιάζουν με… δόντια και βρίσκονται τόσο στη διαγράμμιση στο κέντρο του δρόμου όσο και στις άκρες του.

Η παρουσία αυτών των… δοντιών αρχικά δημιούργησε έντονες απορίες στους οδηγούς, οι οποίες, ωστόσο, γρήγορα λύθηκαν, μιας και η χρησιμότητά της εν λόγω οριζόντιας -και για πολλούς επαναστατικής- οριζόντιας σήμανσης είναι συγκεκριμένη.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο μοτίβο δημιουργεί την ψευδαίσθηση στον οδηγό ότι ο δρόμος στενεύει, με αποτέλεσμα αυτός να αναγκάζεται να τραβήξει το πόδι του από το γκάζι και να μειώσει ταχύτητα.

Πρόκειται για μια δράση που ήδη έχει υλοποιηθεί -μεταξύ άλλων- έξω από αρκετά σχολεία, προκειμένου να προστατευτούν οι μαθητές από τους ασυνείδητους οδηγούς που αδιαφορούν για τα όρια ταχύτητας.

Σημειωτέον ότι η εν λόγω διαγράμμιση δεν πρέπει να συγχέεται με τις τεθλασμένες κίτρινες γραμμές (ζιγκ-ζαγκ) που απαντώνται σε πολλούς δρόμους της χώρας μας, καθώς οι τελευταίες υποδηλώνουν απαγόρευση στάθμευσης σε όλο το μήκος τους (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share