Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η 21χρονη Μία Σεμ που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς λέει ότι οι απαγωγείς της φέρθηκαν ευγενικά (video)

Είχε εμφανιστεί σε βίντεο να λαμβάνει θεραπεία στο χέρι της

1 Δεκεμβρίου 2023 07:43
Πόλεμος στο Ισραήλ: Η 21χρονη Μία Σεμ που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς λέει ότι οι απαγωγείς της φέρθηκαν ευγενικά (video)
Από Εύη Κουρίδου

Απελευθερώθηκαν εχθές (30/11), οκτώ Ισραηλινοί που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά. Το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι έξι άνθρωποι -πέντε γυναίκες και ένας έφηβος- ενώ νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθερες μια 21χρονη και μια 40χρονη.

Συγκεκριμένα, οι οκτώ που απελευθερώθηκαν είναι οι εξής:

  • Shani Goren, 29
  • Nili Margalit, 41
  • Ilana Gritzewsky, 30
  • Sapir Cohen, 29
  • Bilal Zyadna, 18
  • Aisha Zyadna, 16
  • Mia Shem, 21
  • Amit Soussana, 40

Η 21χρονη Μία Σεμ είναι η Γαλλοϊσραηλινή που στις 16 Οκτωβρίου εμφανίστηκε σε βίντεο της Χαμάς να λαμβάνει θεραπεία στο χέρι της. Η Μία Σεμ είχε απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ Supernova.

Λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή τους, η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο με την Ισραηλινή, στο οποίο ακούγεται να λέει στα αγγλικά ότι οι απαγωγείς της της φέρθηκαν ευγενικά.

Σημειώνεται πως από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Έληξε στις 7 η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ - Ξανά πυρ στη Λωρίδα της Γάζας

Έληξε στις 7 το πρωί της Παρασκευής (1/12) η κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, που είχε παραταθεί εχθές για 7η ημέρα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η «επιτυχής» αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη — υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσαν να πετούν μαχητικά και drones στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, έκανε λόγο μέσω Telegram για πυρά και εκρήξεις στον τομέα αυτό. Ούτε τα μέρη ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal είχε μεταδώσει νωρίτερα, επικαλούμενη πηγές της στην αιγυπτιακή διπλωματία, ότι το Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν να παραταθεί η ανακωχή για όγδοη ημέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση κι άλλων ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων. Αυτή η πληροφορία ωστόσο δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share