Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου αδειάζει τον Σούνακ - «Τα έχει θαλασσώσει, θέλω λύση και συμφωνία ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος»

«Πρέπει να τα βρούμε με την Ελλάδα»

30 Νοεμβρίου 2023 20:33
Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου αδειάζει τον Σούνακ - «Τα έχει θαλασσώσει, θέλω λύση και συμφωνία ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο νόμος»
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα της κυβέρνησης της Βρετανίας και του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ επεφύλασσε ήταν ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας σε podcast για το διπλωματικό επεισόδιο με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία, παρά το γεγονός ότι κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση η οποία δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τον νόμο», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Δείτε επίσης: «Σύμμαχος» η Guardian στην επιστροφή των Γλυπτών: «Αγνάντευαν το ηλιόλουστο Αιγαίο, δεν ταιριάζουν εδώ φυλακισμένα - Ανόητη η διαμάχη, επιστρέψτε τα!»

Μουσείο της Ακρόπολης: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων»

Τη δική του απάντηση έδωσε το Μουσείο της Ακρόπολης στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Μουσείο της Ακρόπολης, απαντώντας στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

«Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Μουσείου της Ακρόπολης έχει ως εξής:

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share