Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Οι Γάλλοι δείχνουν τον δρόμο: 12 ευρώ ένα πακέτο τσιγάρα - Στόχος να μην το αρχίζουν οι νέοι

Στόχος να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ιδίως από τους νέους και να παρέχεται στους καπνιστές καλύτερη υποστήριξη στην προσπάθειά τους να το κόψουν

30 Νοεμβρίου 2023 13:42
Οι Γάλλοι δείχνουν τον δρόμο: 12 ευρώ ένα πακέτο τσιγάρα - Στόχος να μην το αρχίζουν οι νέοι
Φωτογραφίες: pexels.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Οι Γάλλοι καπνιστές, τα επόμενα χρόνια, θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα. Αντίθετα στη Νέα Ζηλανδία πήραν πίσω την κατάργηση του τσιγάρου.

Ο Υπουργός Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, παρουσίασε το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αυξημένες τιμές καπνού και τσιγάρων, καθώς και περιοριστικά μέτρα σχετικά με τους τόπους όπου επιτρέπεται και απαγορεύεται το κάπνισμα.

«Το 2025 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα αυξηθεί στα 12 ευρώ και στα 13 ευρώ το 2026», ανακοίνωσε ο Ορελιέν Ρουσό. Σημειώνεται ότι πολλές μάρκες πωλούνται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία έως και 11 ευρώ.

«Η αύξηση των τιμών του καπνού είναι πράγματι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά του καπνίσματος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και όλες τις ανεξάρτητες μελέτες για το θέμα», δήλωσε ο Ρουσό στον Τύπο κατά την παρουσίαση του εθνικού προγράμματος για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Τσιγαρα Γαλλια
Πηγή φωτογραφίας: pexels.com

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να «οικοδομηθεί η πρώτη γενιά χωρίς κάπνισμα έως το 2032» στη Γαλλία, όπως έχει δεσμευτεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας εξηγεί ότι θα επιβληθεί αυξημένη φορολογία και θα απαγορευτεί το κάπνισμα. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια πιο υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον κοινωνία.
Στόχος είναι η αποτροπή της έναρξης του καπνίσματος, ιδίως από τους νέους, και η παροχή καλύτερης υποστήριξης στους καπνιστές, ιδίως σε αυτούς με χαμηλά εισοδήματα, που προσπαθούν να το κόψουν. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει την αύξηση της τιμής των πακέτων τσιγάρων, προκειμένου να τα καταστήσει λιγότερο προσιτά.

Πότε θα γίνει η νέα αύξηση

Οι τιμές των πακέτων τσιγάρων πρόκειται να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024, 40 με 50 σεντ, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Καπνοπωλών.

Επίσης, όπω ανέφερε ο Ορελιέν Ρουσό θα απαγορευτεί η πώληση των προϊόντων ατμίσματος, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους.

Τέλος, όσον αφορά τους χώρους που θα απαγορεύεται το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα είναι τα δημόσια πάρκα, οι παραλίες, τα δάση και οι περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος θα είναι πλέον ο κανόνας», δήλωσε ο Ορελιέν Ρουσό κατηγορηματικά.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share