Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

«Μήπως ο Σούνακ έχει χάσει τα μυαλά του;» - Καρφιά από τα βρετανικά ΜΜΕ και τους Εργατικούς για το επεισόδιο με Μητσοτάκη

«Ντροπιάζει τη Βρετανία»

28 Νοεμβρίου 2023 13:51
«Μήπως ο Σούνακ έχει χάσει τα μυαλά του;» - Καρφιά από τα βρετανικά ΜΜΕ και τους Εργατικούς για το επεισόδιο με Μητσοτάκη
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας ένταση μεταξύ της Βρετανίας και μιας φίλης και συνεργάτιδας χώρας; Τα βρετανικά ΜΜΕ εξετάζουν αυτό το ερώτημα.

Πηγές από το Συντηρητικό κόμμα που επικαλείται η εφημερίδα Guardian λένε ότι "κατέστη αδύνατο να προχωρήσει η συνάντηση".

Γιατί; Η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού προς τη δημοσιογράφο του BBC "αν σας έλεγα να κόψουμε τη Μόνα Λίζα στη μέση, πιστεύετε ότι το κοινό σας θα απολάμβανε την ομορφιά του πίνακα;" φαίνεται ότι ερέθισε τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη φράση απάντησε: "Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαμε. Τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου που τη διέπει".

"Ντροπιάζει τη Βρετανία"

Ο Ρίσι Σούνακ κατηγορείται ότι ακύρωσε τη συνάντηση για να αποφύγει τη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι η διαπίστωση του καναλιού ITV.

Ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ρίσι Σούνακ "ντροπιάζει" τη Βρετανία και δείχνει πόσο αδύναμος ηγέτης είναι, σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Μάθιου Στάντλεν.

Άδειασμα από τους Εργατικούς: "Περιττή" η ακύρωση - "Δεν είναι σε θέση να ασκήσει σοβαρή ηγεσία"

Οι Εργατικοί εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση για τον Σούνακ: "Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας. Το Εργατικό Κόμμα του Κέιρ Στάρμερ είναι έτοιμο". Η παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου των Εργατικών τοπ

"Έκπληκτος" που η αιτία της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ είναι το ζήτημα των "Ελίνειων Μαρμάρων" δήλωσε το στέλεχος των Εργατικών Άλεξ Νόρις. Μιλώντας στο στο Sky News είπε ότι είναι "περιττό η κυβέρνησή μας να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο".

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Sky News Κέι Μπέρλεϊ μήπως η ακύρωση έγινε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε πρώτα με τον ηγέτη των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ, ο Νόρις απάντηση "αν αυτός είναι ο λόγος για αυτό, τότε είναι κάτι πρωτοφανές" και πρόσθεσε ότι "το σκεπτικό ότι ο Ρίσι Σούνακ δεν ήθελε να συζητήσει το θέμα [σ.σ. των Ελγίνειων Μαρμάρων], εκτιμώ ότι ήταν αρκετά αδύναμο". Ο Άλεξ Νόρις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένας "τεράστιος στρατηγικός σύμμαχος" του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα της μετανάστευσης. Φυσικά, θα πρέπει να συναντά τον πρωθυπουργό όταν βρίσκεται στη χώρα μας".

«Μήπως ο Σούνακ έχει χάσει τα μυαλά του;» - Καρφιά από τα βρετανικά ΜΜΕ και τους Εργατικούς για το επεισόδιο με Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ

"Έχει χάσει τα μυαλά του ο Σούνακ;" - Has Sunak lost his (Elgin) marbles?

Η ιδιωματική φράση "to loose one's marbles" (χάνω τα μυαλά μου) έδωσε έναν δηκτικό τίτλο στο Sky News για να σχολιάσει τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η πρόταση της Ντάουνινγκ στριτ να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν θεωρείται ότι έγινε προς την ελληνική πλευρά ως ένας εύσχημος τρόπος να αποφύγει ο Ρίσι Σούνακ να συζητήσει την προοπτική της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων - που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η συντηρητική εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει το διπλωματικό φάουλ από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης αναπαράγοντας ωστόσο τη διαρροή περί άτυπης συμφωνίας να μη γίνειται δημόσια λόμπινγκ υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Η πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης επικαλείται ότι η συζήτηση για το θέμα είχε "συμφωνηθεί μόνο στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πίεση για τα Έλγιν Μάρμαρα", αλλά σε κάθε περίπτωση η Ντάουνινγκ στριτ διαρρέει ότι ο Σουνάκ θα απέρριπτε, ούτως ή άλλως, τις εκκλήσεις για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών γλυπτών, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμως εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ στριτ απάντησε απλώς ότι "η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική".

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share