Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

«Οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεση τους για τα Γλυπτά»: Η έντονη ενόχληση της Ντάουνινγκ Στριτ για την αντίδραση Μητσοτάκη

Όπως είχε διαβεβαιώσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έθιγε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο

28 Νοεμβρίου 2023 10:33
«Οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεση τους για τα Γλυπτά»: Η έντονη ενόχληση της Ντάουνινγκ Στριτ για την αντίδραση Μητσοτάκη
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Σύμφωνα με αναφορά του BBC, η Downing Street εκφράζει την άποψη ότι η ελληνική πλευρά παραβίασε την υπόσχεσή της να μη συζητηθεί καθόλου το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του "No 10" πίστευε ότι, όπως είχε διαβεβαιώσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα αναφερθεί στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής (26/11) μιλώντας στο BBC, υποστήριξε πως το να υπάρχουν μερικοί από τους θησαυρούς στο Λονδίνο και τους υπόλοιπους στην Αθήνα είναι σαν να κόβεται η Μόνα Λίζα στη μέση.

Τότε, η «Νο10» ακύρωσε τη συνάντηση του Σούνακ με τον Μητσοτάκη.

Τα γλυπτά είναι μια συλλογή αρχαίων ελληνικών θησαυρών από τον Παρθενώνα, τους οποίους πήρε και μετέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βρετανός διπλωμάτης, Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μακροχρόνιες θέσεις για τα Γλυπτά, αλλά οι διπλωματικές συνομιλίες αναμενόταν να επικεντρωθούν σε άλλα θέματα.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ δήλωσε στο BBC Breakfast την Τρίτη (28/11) ότι είναι «θέμα λύπης», που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών αφού ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Όλιβερ Ντάουντεν.

Ερωτηθείς εάν η μεταχείριση της κυβέρνησης προς τον Έλληνα ηγέτη ήταν αγενής, ο κ. Χάρπερ είπε ότι τους είχε προταθεί μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου, αλλά είχαν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share