Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

«Σφυροκόπημα» γύρω από τα νοσοκομεία της Γάζας: Σκηνές χάους και άμαχοι σε απόγνωση, περικυκλωμένοι από ισραηλινά άρματα - 50 ακόμη νεκροί (video)

Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν μικρο-επεμβάσεις στο μέτωπο, χωρίς καν να χρησιμοποιούν αναισθητικό

10 Νοεμβρίου 2023 20:03
«Σφυροκόπημα» γύρω από τα νοσοκομεία της Γάζας: Σκηνές χάους και άμαχοι σε απόγνωση, περικυκλωμένοι από ισραηλινά άρματα - 50 ακόμη νεκροί (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην πόλη της Γάζας προελαύνουν οι ισραηλινές δυνάμεις, σφυροκοπώντας περιοχές όπου υπάρχουν νοσοκομεία. Ισραηλινά άρματα φέρονται να είναι ήδη έξω από το παιδιατρικό νοσοκομείο και λίγα μόλις μέτρα από το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο θεωρείται ορμητήριο της Χαμάς.

Τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της Γάζας δέχτηκαν ανελέητο σφυροκόπημα τη νύχτα, ενώ η κατάσταση είναι δραματική στα μισά περίπου νοσοκομεία και κλινικές που ακόμα λειτουργούν. Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν μικρο-επεμβάσεις χωρίς να χρησιμοποιούν αναισθητικό.

Δείτε επίσης: Νέο ουλτιμάτο από Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων»

Σφοδρές μάχες στη Γάζα, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές επιχειρούν κατά της Χαμάς

«Διεξάγονται σφοδρές μάχες και οι ελεύθεροι σκοπευτές των ειδικών δυνάμεων (ισραηλινής) κατοχής πυροβολούν στο νοσοκομείο Αλ Κοντς, με συνέπεια να υπάρχουν θύματα μεταξύ των εκτοπισμένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «δεν μπορεί να συζητήσει τις πιθανές τοποθεσίες των επιχειρήσεών του», για να μη θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες του.

«Πολλά άρματα (…) περικυκλώνουν τέσσερα νοσοκομεία του τομέα» υποστήριξε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, αναφέροντας το παιδιατρικό-ογκολογικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, μια ψυχιατρική κλινική, το παιδιατρικό Νασρ και την οφθαλμολογική κλινική.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Ραντίσι φαίνονται τα ισραηλινά άρματα. Το Αλ Ραντίσι, το Αλ Σίφα και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο έγιναν στόχος πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες έξω από το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, έπειτα από ένα πλήγμα στις εγκαταστάσεις του, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο διευθυντής του Αλ Σίφα, ο Μοχάμεντ Άμπου Σαλμίγια, επέρριψε την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Σαλμίγια είπε εξάλλου ότι στο νοσοκομείο του μεταφέρθηκαν περίπου 50 πτώματα μετά τον βομβαρδισμό, σήμερα το πρωί, ενός σχολείου, όπου ζούσαν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι στο στόχαστρό τους είναι ένα «αρχηγείο» της Χαμάς που γειτονεύει με το Αλ Σίφα, το οποίο χαρακτηρίζουν «καρδιά» της επιχειρησιακής δράσης της οργάνωσης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share