Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

«Φάρσα ή κέρασμα;»: Τι σημαίνει η λέξη Halloween - Το έθιμο που τα παιδιά ντύνονται τέρατα και οι χώροι γεμίζουν κολοκύθες

Για ποιον λόγο γιορτάζεται κάθε 31 Οκτωβρίου;

31 Οκτωβρίου 2023 09:47
«Φάρσα ή κέρασμα;»: Τι σημαίνει η λέξη Halloween - Το έθιμο που τα παιδιά ντύνονται τέρατα και οι χώροι γεμίζουν κολοκύθες
Από Εύη Κουρίδου

Για τους Έλληνες μπορεί ο Οκτώβριος να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εθνική επέτειο, όμως σε παγκόσμιο επίπεδο είναι με την πιο «τρομακτική» γιορτή, το Halloween.

Ο κόσμος αγοράζει και σκαλίζει κολοκύθες, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζεται με γλυκά, καθώς το βράδυ τις 31ης Οκτωβρίου η πόρτα θα χτυπήσει και θα ακουστεί το κλασικό «Trick or treat?». Τα παιδιά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως λατρεύουν αυτή την τρομακτική γιορτή και προετοιμάζονται αρκετές ημέρες πριν με στολές και κατάλληλα αξεσουάρ.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, αυτό το ιδιαίτερο έθιμο έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα θεματικά πάρτι που διοργανώνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας αυτή την περίοδο, τα οποία θέλουν τους καλεσμένους τους ντυμένους με στολές εμπνευσμένες από διάσημους serial killers της μεγάλης οθόνης, αιματοβαμμένα ζόμπι ή έχουν ακόμη και dark BDSM αύρα.

Τι είναι, όμως, τέλος πάντως αυτό το Halloween; H συγκεκριμένη λέξη φαίνεται πως προέρχεται απο το All-hallow-even, δηλαδή με μια απλή μετάφραση θα λέγαμε ότι αφορά την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day), η οποία γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες. Έτσι εξηγείται το γεγονός γιατί το Halloween γιορτάζεται πάντα το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου!

Επίσης, αυτή η γιορτή συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Λέγεται πως την ημέρα αυτή η επαφή με τα πνεύματα είναι πιο έντονη κι έτσι ο τρόμος και ο φόβος εξαπλώνεται ασφαλώς γρηγορότερα.

Φυσικά, κάποιοι περιμένουν το Halloween προκειμένου να ξεπουλήσουν. Βλέπεις, - ιδιαίτερα στην Αμερική – έχουν την τιμητική τους τα γλυκά και τα κεράσματα, με τον τζίρο του Halloween να υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου ή του Πάσχα. Την ίδια στιγμή, το Halloween έχει δώσει έμπνευση σε αρκετούς σκηνοθέτες και παραγωγούς, προκειμένου να γυρίσουν μερικά από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη.

Μπορεί να μην είχαμε και στο χωριό μας Halloween, όμως, μια ταινία τρόμου στον κινηματογράφο ή στο Netflix αυτή την ημέρα θα τη δούμε. Γιατί όχι;

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share