Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυτό είναι το αρχηγείο της Χαμάς κάτω από νοσοκομείο στη Γάζα - Βίντεο από τις εγκαταστάσεις

«Έτσι θα μπούμε στα τούνελ της Χαμάς»

27 Οκτωβρίου 2023 18:55
Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυτό είναι το αρχηγείο της Χαμάς κάτω από νοσοκομείο στη Γάζα - Βίντεο από τις εγκαταστάσεις
Από Κυριάκος Μελλίδης

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το στρατηγείο επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Αυτό δήλωσε σε ενημέρωση για δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, όπως μεταδίδει το The times of Israel.

Ο Χαγκάρι λέει ότι η Χαμάς έχει πολλά υπόγεια συγκροτήματα κάτω από το Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς χτύπησε με ρουκέτα κτίριο στο Τελ Αβίβ - Ηχούν οι σειρήνες στην πόλη, αναφορές για πολλούς τραυματίες

Δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν πολλές σήραγγες που οδηγούν στην υπόγεια βάση έξω από το νοσοκομείο, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μην χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο για να φτάσουν σε αυτό. Όμως ο Χαγκάρι προσθέτει ότι υπάρχει και είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα μέσα από έναν από τους θαλάμους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το IDF, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα.

Σημείωσε ότι η ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης από την υπόγεια βάση της Χαμάς. Ο Χάγκαρι κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο – με 1.500 κρεβάτια και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό – ως ανθρώπινες ασπίδες.

Λέει ότι οι πληροφορίες για τη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών που συλλέγονται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και ότι αυτές πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στους συμμάχους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Έτσι θα μπούμε στα τούνελ της Χαμάς»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ανέφερε νωρίτερα ότι το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα σύντομα, η οποία θα είναι μακρά και δύσκολη, και θα έχει στόχο να καταστρέψει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της Χαμάς στην περιοχή, όπως μεταδίδει το The Times of Israel.

Ο Gallant δήλωσε ότι η χερσαία εισβολή θα περιλαμβάνει μεγάλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροπορικές επιδρομές και «θα πάρει πολύ χρόνο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε ότι θα ακολουθήσει μια τρίτη φάση μαχών χαμηλότερης έντασης, καθώς το Ισραήλ καταστρέφει «θύλακες αντίστασης».

Τα νοσοκομεία της Γάζας αναζητούν καύσιμα για να λειτουργήσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που τροφοδοτούν θερμοκοιτίδες και άλλο σωτήριο εξοπλισμό, αφού το Ισραήλ διέκοψε όλες τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα στην αρχή του πολέμου, αναγκάζοντας το μοναδικό εργοστάσιό του να κλείσει.

Ο Gallant σημείωσε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς θα κατάσχει κάθε καύσιμο που εισέρχεται. Υπογράμμισε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί γεννήτριες για να αντλεί αέρα στις σήραγγες εκατοντάδων μιλίων της, οι οποίες προέρχονται από περιοχές αμάχων.

Δείχνει στους δημοσιογράφους εναέρια πλάνα από αυτό που λέει ότι είναι ένα φρεάτιο τούνελ που χτίστηκε ακριβώς δίπλα σε ένα νοσοκομείο. «Για τον αέρα χρειάζονται λάδι. Για το πετρέλαιο μας χρειάζονται», πρόσθεσε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share