Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ - «Βόμβα» New York Times: «Η Χαμάς χάκαρε τα social media των θυμάτων για να μεταδώσει live τις σφαγές» (video)

Έντρομοι συγγενείς και φίλοι είδαν να μεταδίδονται μηνύματα προπαγάνδας

19 Οκτωβρίου 2023 12:12
Πόλεμος στο Ισραήλ - «Βόμβα» New York Times: «Η Χαμάς χάκαρε τα social media των θυμάτων για να μεταδώσει live τις σφαγές» (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Για ντοκουμέντα του τρόμου τα οποία μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση από το Facebook, το Instagram, το Whats App και άλλα social media κατά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή ενδοχώρα κάνουν λόγο σε έρευνά τους οι New York Times, οι οποίοι αποκαλύπτουν πως οι τρομοκράτες μετέδωσαν live τις σφαγές τους από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους!

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο με το Ισραήλ, οι φίλοι και οι συγγενείς της Gali Shlezinger Idan, που ζούσε σε ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, έλαβαν αγωνιώδη μηνύματα για να ελέγξουν τη σελίδα της στο Facebook. Αυτό που βρήκαν τους σόκαρε.

Μέλη της Χαμάς χρησιμοποιούσαν τον λογαριασμό της Idan στο Facebook για να κάνουν livestream τους εαυτούς τους κρατώντας την ίδια και την οικογένειά της ομήρους. Κατά τη διάρκεια της 43λεπτης μετάδοσης, οι ένοπλοι ανάγκασαν την Idan και την οικογένειά της να σκύψουν σε ένα πάτωμα από πλακάκια, καθώς πύραυλοι και πυροβολισμοί ανατίναζαν το κτίριό τους.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ - Τζαμίλα αλ Σάντι: Ποια είναι η μοναδική υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα

Βίντεο με τους τρομοκράτες της Χαμάς στο έδαφος του κιμπούτς Nahal Oz:

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», δήλωσε η Keren de Via, φίλη της οικογένειας Idan, η οποία είδε τα παιδιά της κας Idan να αγκαλιάζουν τους γονείς τους και να κλαίνε κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης. «Πώς μπορούσαμε να τους βλέπουμε να τρομοκρατούν την οικογένεια με αυτόν τον τρόπο; Πώς μπόρεσα να το παρακολουθήσω αυτό στο Facebook;», λέει.

Σε μια νέα πολεμική τακτική, η Χαμάς έχει καταλάβει τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των απαχθέντων Ισραηλινών και τους χρησιμοποίησε για να μεταδίδει βίαια μηνύματα και να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο, σύμφωνα με συνεντεύξεις με 13 ισραηλινές οικογένειες και τους φίλους τους, καθώς και με ειδικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μελετήσει εξτρεμιστικές ομάδες, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Ο Omri Miran απήχθη από το Kibbutz Nahal Oz στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της σφαγής και έκτοτε κανείς δεν έχει νέα του. Η σύζυγος του Omri, Lishay Lavi, μητέρα δύο κοριτσιών, της Roni (2 ετών) και της Alma (6 μηνών), επέζησαν από την τρομοκρατική επίθεση. Η Lavi μοιράστηκε στη μαρτυρία της ότι οι τρομοκράτες τους ανάγκασαν να μπουν σε ένα σπίτι με πολλούς δολοφονημένους Ισραηλινούς και ακόμη και όταν κάποιοι από τους αιχμαλώτους επικαλέστηκαν ότι ήταν Αμερικανοί πολίτες η Χαμάς δεν ενδιαφέρθηκε, δείχνοντας έτσι ότι αυτός ο πόλεμος επηρεάζει πολύ περισσότερους από το Ισραήλ και μόνο.

Σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, μέλη της Χαμάς συνδέθηκαν στους προσωπικούς λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων των ομήρων τους για να μεταδώσουν ζωντανά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Τις ημέρες που ακολούθησαν, η Χαμάς φάνηκε επίσης να διεισδύει σε ομάδες στο Facebook, λογαριασμούς στο Instagram και συνομιλίες στο WhatsApp των ομήρων τους για να εκτοξεύει απειλές θανάτου και εκκλήσεις για βία. Μέλη της Χαμάς πήραν επίσης τα κινητά τηλέφωνα των ομήρων για να κάνουν κλήσεις για να χλευάσουν φίλους και συγγενείς, σύμφωνα με τις ισραηλινές οικογένειες και τους φίλους τους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share