Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Απόκοσμο θέαμα πάνω από τη Βραζιλία: Τεράστιο μαύρο σύννεφο «κατάπιε» τον ουρανό (video)

Το εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο «shelf cloud» εμφανίστηκε στο Caxias do Sul

26 Σεπτεμβρίου 2023 11:31
Απόκοσμο θέαμα πάνω από τη Βραζιλία: Τεράστιο μαύρο σύννεφο «κατάπιε» τον ουρανό (video)
Από Εύη Κουρίδου

Τεράστιο σύννεφο έκανε την εμφάνισή του πάνω από την πόλη Caxias do Sul στη νότια Βραζιλία και κάμερα κατέγραψε το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Ένα βίντεο timelapse δείχνει ένα shelf cloud να σκεπάζει τον ουρανό στη νότια Βραζιλία. Τα εντυπωσιακά πλάνα έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σύννεφα, που έχουν στρογγυλό σχήμα και φαίνεται να έχουν στρώματα, εμφανίζονται συνήθως πριν από τις καταιγίδες.

Τι είναι το shelf cloud

Πρόκειται για ένα τεράστιο σύννεφο που οι άκρες του δίνουν την αίσθηση ότι πλησιάζουν το έδαφος. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα, συνήθως προηγείται ο ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας.

Δείτε επίσης: Σπάνιο υπερθέαμα στον ουρανό: Πράσινος κομήτης περνάει σήμερα από τη Γη μετά από τουλάχιστον 400 χρόνια

Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο, καθώς εμφανίζονται σχετικά γρήγορα στον ορίζοντα. Στην πραγματικότητα όμως, τα shelf clouds είναι ακίνδυνα αλλά άκρως εντυπωσιακά.

Το κλιπ τραβήχτηκε από έναν κάτοικο της περιοχής το πρωί του Σαββάτου και δημοσιεύτηκε στο Instagram και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο με timelapse δείχνει σύννεφα να προχωρούν πάνω από τα κτήρια. Εμφανίστηκαν λόγω του καιρού στην πόλη της Βραζιλίας,στην οποία υπήρξαν καταιγίδες, κεραυνοί και δυνατοί άνεμοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του G1.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share