Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023

Βόμβα Ερντογάν: Ετοιμάζει γεωτρήσεις στο Αιγαίο - Συμμαχία Τούρκων και Ισραηλινών - Ποια η στάση της Ελλάδος;

«Να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο»

22 Σεπτεμβρίου 2023 11:48
Βόμβα Ερντογάν: Ετοιμάζει γεωτρήσεις στο Αιγαίο - Συμμαχία Τούρκων και Ισραηλινών - Ποια η στάση της Ελλάδος;
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Συναγερμός στο Αιγαίο με νέο σχέδιο Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Τα βήματα επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Ισραήλ φαίνεται πως ανακατεύουν την ενεργειακή τράπουλα στη Μεσόγειο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκική Δημοκρατία και το Ισραήλ θα αρχίσουν σύντομα να κάνουν κοινά βήματα στις ενεργειακές γεωτρήσεις, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα λειτουργήσουν επίσης ενεργειακά δίκτυα προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντησή του Τούρκου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το τετ α τετ των δύο ηγετών, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, επικεντρώθηκε κυρίως στην πιθανή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για αμοιβαίες επισκέψεις το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία διμερών εντάσεων, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν αναθερμανθεί με μια σειρά επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων, όπως αυτή του προέδρου του εβραϊκού κράτους Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα πέρσι.

Όπως φαίνεται, η Τουρκία μπαίνει δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και επιχειρεί ως άλλος... δούρειος ίππος να διεμβολίσει τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Γεωτρήσεις Αιγαίο
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο»

Κάνοντας μια αποτίμηση για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν είπε: «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή». «Το πιο σημαντικό βήμα για εμάς θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα προβούν στις απαραίτητες διεργασίες. Με τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά. Πρόσφατα, οι αυξανόμενες επαφές υψηλού επιπέδου ενίσχυσαν την θετική ατμόσφαιρα», ανέφερε ο Ερντογάν.

Κυπριακό: «Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή»

Ωστόσο, σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό» και εξήγησε ότι είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι προτάσεις για ομόσπονδο κράτος «δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν». «Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε, δε, πως «έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο» και «προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό ενώ καναμε επίσης και μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η αναγνώριση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού». Επανέλαβε ότι αναμένει «να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της "ΤΔΒΚ" στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής».

«Η αναγνώριση της "ΤΔΒΚ¨" ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της "ΤΔΒΚ" και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share