Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

Όσα θα αναφέρει στην ομιλία του ο Χριστοδουλίδης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Τι θα αναφέρει για τον Ερντογάν;

20 Σεπτεμβρίου 2023 14:58
Νίκος Χριστοδουλίδης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε έξι άξονες θα επικεντρωθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη σημερινή ομιλία του ενώπιον της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017, με σαφή αναφορά στη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει παραστεί πολλές φορές ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός εξωτερικών σε Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ, η σημερινή ομιλία του θα είναι η πρώτη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρουν πως στη 12σέλιδη ομιλία του ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα δώσει σαφείς απαντήσεις στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

Απευθυνόμενος προς τον Τούρκο πρόεδρο θα στείλει το μήνυμα πως λόγω της γεωγραφίας που δεν μπορεί να αλλάξει η Κύπρος και η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονες και πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την περιοχή. Ακόμη θα απευθύνει κάλεσμα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ, για το κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναδείξει τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης όπως υπογραμμίστηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά την ομόφωνη πρόσφατη δήλωσή του με αφορμή τα επεισόδια στην Πύλα αλλά και με βάση τις θέσεις που του μετέφεραν οι προέδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου τη Νέα Υόρκη.

Συναφώς θα επισημάνει πως ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ θα αποτελέσει και ένα σημαντικό βήμα προς ενεργοποίηση και της ΕΕ το επόμενο διάστημα, κάτι που αποτελεί μια σημαντική διάσταση ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναδείξει το γεγονός πως είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει στη μεταπολεμική γενιά, δηλαδή αυτήν μετά το 1974. Η σημασία αυτής της αναφοράς δεν είναι μόνο συμβολικής αξίας, αλλά πρωτίστως ουσιαστική, αφού πρόκειται για τη γενιά που κλήθηκε να μεγαλώσει σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που δεν έζησε την εισβολή αλλά και ούτε σε μια ελεύθερη την Κύπρο και τώρα καλείται να εργαστεί για να την επανενώσει.

Δημιουργία συνθηκώνγια την επίλυση του Κυπριακού.

Ακόμη, μέσα από την παράθεση προσωπικών αναφορών, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα υπενθυμίσει και θα αναδείξει την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο παρελθόν. Παράλληλα θα στείλει και μήνυμα προς τη νέα γενιά των δύο κοινοτήτων, για τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

Επίσης θα αναφερθεί στα πολλά μηνύματα που έλαβε από Τουρκοκύπριους μετά τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε ΜΜΕ του ψευδοκράτους. Οι άνθρωποι αυτοί του μεταφέρουν την επιθυμία για λύση του Κυπριακού, στηρίζουν την προσήλωσή του στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης (διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγνωρίζουν την προσπάθεια για καλλιέργεια θετικού κλίματος από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναφερθεί, εξάλλου στην ιστορική αποστολή και στον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι οι δοκιμασίες που περνά η Κύπρος εδώ και 49 χρόνια ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής είναι βασικό ζήτημα που άπτεται των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη θα είναι διάρκειας περίπου 15 λεπτών και έχει προγραμματιστεί να μιλήσει νωρίς το απόγευμα. Νωρίτερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share