Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Αναστάτωση σε λεωφορείο: Άτομο με αναπηρία αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε ηλικιωμένη και εκείνη έκατσε στα πόδια της

Ποιος «πρέπει» και ποιος όχι να κάτσει;

15 Σεπτεμβρίου 2023 10:13
Αναστάτωση σε λεωφορείο: Άτομο με αναπηρία αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε ηλικιωμένη και εκείνη έκατσε στα πόδια της
EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Καθημερινά, όλοι λίγο-πολύ γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων άβολων περιστατικών στα μέσα μαζικής κυκλοφορίας, που καταλήγουν σε εντάσεις.

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα στο Reddit έχει κερδίσει σημαντική προσοχή στο διαδίκτυο, αναδεικνύοντας μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία εμπλέκεται ένας επιβάτης λεωφορείου με αναπηρία και ένα ηλικιωμένο άτομο. Το περιστατικό έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την εθιμοτυπία, την ενσυναίσθηση και την κατανόηση σε δημόσιους χώρους.

Η γυναίκα χρησιμοποίησε το Reddit, ώστε να εξηγήσει ότι ζει με χρόνιες ασθένειες και αντιμετωπίζει χρόνιους πόνους στην πλάτη και το ισχίο, γεγονός που καθιστά τα μέσα μαζικής μεταφοράς μια δύσκολη επιλογή για εκείνη. Συνήθως, αποφεύγει να παίρνει το λεωφορείο, προτιμώντας να οδηγεί η ίδια ή να βασίζεται σε κάποιον άλλον, για να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία της.

Λεωφορείο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Ωστόσο, τη συγκεκριμένη ημέρα, πήρε την απόφαση να πάρει το λεωφορείο, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει μια θέση, μια σπάνια άνεση για εκείνη. Δυστυχώς, το ήρεμο ταξίδι της δεν κράτησε πολύ, όταν μια ηλικιωμένη κυρία την πλησίασε, μετατρέποντας τη διαδρομή της με το λεωφορείο σε μια απροσδόκητη δοκιμασία.

Δείτε επίσης: Ανωτέρα... βία: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω διάρροιας επιβάτη (video)

Η συνάντηση πήρε οδυνηρή τροπή, όταν η ηλικιωμένη στάθηκε δίπλα της με δυσαρεστημένη έκφραση και απευθυνόμενη στην επιβάτιδα με αναπηρία, λέγοντας: «Ξέρετε ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι στο λεωφορείο που πρέπει να καθίσουν; Άνθρωποι σαν εμένα!».

Αυτό το περιστατικό εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ευγένεια και την ενσυναίσθηση σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, ειδικά όταν υπάρχουν άτομα με διαφορετικές ανάγκες. Ενώ είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα στις θέσεις για τους ηλικιωμένους επιβάτες που μπορεί να το χρειάζονται, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζεται ότι δεν είναι ορατές όλες οι αναπηρίες ή οι ιατρικές καταστάσεις.

Αυτή η είδηση χρησιμεύει ως υπενθύμιση της σημασίας της ευγένειας και της κατανόησης κατά την πλοήγηση στις αλληλεπιδράσεις σε δημόσιες τοποθεσίες. Αντί να κάνουμε υποθέσεις για τους άλλους, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε μια συμπονετική προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη τις διάφορες συνθήκες και ανάγκες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share