Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Εικόνες σοκ στη Λιβύη: Λίμνες έχουν «τρυπήσει» την έρημο Σαχάρα μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel»

Πρωτοφανής καταστροφή στη Βόρεια Αφρική

14 Σεπτεμβρίου 2023 07:08
Εικόνες σοκ στη Λιβύη: Λίμνες έχουν «τρυπήσει» την έρημο Σαχάρα μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel»
Από Εύη Κουρίδου

Τεράστιες διαστάσεις έχουν πάρει οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», από την οποία δεν έμεινε ανεπηρέαστη ούτε η Σαχάρα.

Το αποτέλεσμα από τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη αποτύπωσε ο δορυφόρος Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, σύμφωνα με το meteo.gr. Συγχρόνως, «Λίμνη» η Θεσσαλία, κομμένη στα δύο η Ελλάδα: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την πλημμυρισμένη Εθνική Οδό - Παραμένει απροσπέλαστη μετά τα Τέμπη

Στη διπλή εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται η Βορειοανατολική Λιβύη, πριν και μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Κακοκαιρία Daniel

Όπως φαίνεται, στις πλημμυρισμένες εκτάσεις σχηματίστηκαν υδάτινες επιφάνειες, που μοιάζουν με λίμνες, στην καρδιά της Σαχάρας.

Η κακοκαιρία «Daniel» μετά την Ελλάδα, έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα κατά το διάστημα 9-12/9, τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα τη Λιβύη, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 5000 άνθρωποι, ενώ σε 8000 ανέρχονται οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 5.300 πτώματα στην Ντέρνα, εκτιμώντας πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Οι Αρχές στην ανατολική Λιβύη εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των πλημμυρών που σάρωσαν την Ντέρνα και τις γειτονικές περιοχές μετά το πέρασμα της καταιγίδας Ντάνιελ θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», υπογράμμισε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ, ενώ οι διασώστες ζητούν περισσότερους σάκους για την περισυλλογή θυμάτων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, ο Τάρεκ αλ Χαράζ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 3.190 θύματα είχαν ταφεί μέχρι χθες Τρίτη. Διευκρίνισε πως μεταξύ αυτών είναι 400 αλλοδαποί, κυρίως Σουδανοί και Αιγύπτιοι.

Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των πλημμυρών που σάρωσαν την Ντέρνα και τις γειτονικές περιοχές μετά το πέρασμα της καταιγίδας Ντάνιελ θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.

Βίντεο από drone δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στη Ντέρνα

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει πλέον η Ντέρνα, η πόλη της ανατολικής Λιβύης που κάποτε έσφυζε από ζωή αλλά χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από το πέρασμα της καταιγίδας Daniel.

Βίντεο από drone καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής μετά τις φονικές πλημμύρες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share