Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024

«Βουτιά» στον θάνατο για το Titan: Στο βαθυσκάφος ανήκουν τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού

Ίσως υπήρξε «στιγμιαία κατάρρευση» του υποβρυχίου λέει ο συνιδρυτής της OceanGate

22 Ιουνίου 2023 20:37
«Βουτιά» στον θάνατο για το Titan: Στο βαθυσκάφος ανήκουν τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού
Από Ανθή Κουρεντζή

Τιτανικός: Δραματική τροπή παίρνει το θρίλερ με το βαθυσκάφος Titan που αγνοείται στο βόρειο Ατλαντικό. Η Αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε το απόγευμα ότι εντόπισε πεδίο με συντρίμμια στη ζώνη των ερευνών, απο τα ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν σε αυτό.

Το οξυγόνο στο βαθυσκάφος έχει επισήμως εξαντληθεί, καθώς οι 96 ώρες που υπολογίζονταν ότι θα συνεχίζεται η παροχή έχουν περάσει από τις 14:00 της Πέμπτης.

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα και όσο υπάρχει ελπίδα πιστεύω ότι όλες οι δυνάμεις στην περιοχή θα κάνουν τα πάντα για να σώσουν τους ανθρώπους μέσα στο βαθυσκάφος» είπε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας Γεργκ Κάουφμαν.

Στο μεταξύ, ενισχύονται οι αμφιβολίες για το εάν οι ήχοι που καταγράφηκαν προέρχονται από χτυπήματα μέσα από το βαθυσκάφος. Μια πρώτη ανάλυση του αμερικανικού Ναυτικού δείχνει ότι μπορεί να πρόκειται για ήχους του ωκεανού ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί οφείλονται σε μετακινούμενα συντρίμμια του Τιτανικού.

«Βουτιά» στον θάνατο για το Titan: Στο βαθυσκάφος ανήκουν τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που ακούγονται σαν «χτυπήματα» γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού αυτή τη στιγμή. Αν βουτήξει κανείς τώρα στο νερό μπορεί να ακούσει πάσης φύσεως μηχανικούς ήχους και λυπάμαι που το λέω αλλά πιστεύω ότι μπορεί να υπήρξε εδώ κάποια σύγχυση» είπε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Κρις Πάρι.

Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο χρόνος που περνά και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιθανόν ήδη αργά για τον εντοπισμό επιζώντων.

«Έχει μεγάλη εμπειρία από υποβρύχια. Και ξέρει πώς να διαχειριστεί μια κρίση. Είναι προετοιμασμένος. Στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι θα έχει εξηγήσει στους υπόλοιπους επιβάτες ότι πρέπει να αναπνέουν ήρεμα ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερο οξυγόνο. Και ξέρει επίσης πώς να τους καθησυχάσει, που είναι πολύ σημαντικό είπε η κόρη του αγνοούμενου, Σιντονί Ναρζεολέ.

Ίσως υπήρξε «στιγμιαία κατάρρευση» του υποβρυχίου λέει ο συνιδρυτής της OceanGate

Ο άνθρωπος που ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον αγνοούμενο χειριστή του υποβρύχιου Stockton Rush δήλωσε στο BBC ότι μπορεί να υπήρξε «στιγμιαία κατάρρευση» του σκάφους.

Ο Guillermo Sohnlein είπε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν υπήρχε κάτι στην επιφάνεια: Ξέρω ότι το πρωτόκολλό μας μετά την απώλεια επικοινωνίας είναι ο χειριστής να βγάλει στην επιφάνεια το υποβρύχιο. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό θα έκανε πιθανότατα ο Stockton, τόνισε.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου βλέποντας τις επιχειρήσεις να εξελίσσονται είναι ότι επιπλέουν στην επιφάνεια και είναι απλά πολύ δύσκολο να βρεθούν» συμπλήρωσε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Αυτό που ξέρω είναι ότι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη σε κάθε υποβρύχιο που αν υπάρξει βλάβη θα επέλθει στιγμιαία κατάρρευση. Αν αυτό συνέβη, θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», δήλωσε.

Οι «5» του Titan: Ώρα μηδέν για τους Στόκτον Ρας, Χάμις Χάρντινγκ, Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ - Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που "χάθηκαν" βουτώντας για τον Τιτανικό

Οι «5» του Titan: Ώρα μηδέν για τους Στόκτον Ρας, Χάμις Χάρντινγκ, Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ! Μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον του «Titan» ξεκίνησαν για την κατάδυση προς τον «Τιτανικό» πέντε άνθρωποι, όσοι χωρούν στο μικροσκοπικό υποβρύχιο που δεν είχε πολλές ανέσεις, αλλά ούτε και πολλή ασφάλεια για τους επιβαίνοντες.

Ο οραματιστής της OceanGate, ο 58χρονος πλοηγός του βαθυσκάφους, ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος με τον 19χρονου γιο του και ο "Mr Titanic" ξεκίνησαν για μια κατάδυση σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σχεδόν στα όρια των δυνατοτήτων του «Titan».

Διαβάστε επίσης: Υποβρύχιο στον Τιτανικό: Το "στοιχειωμένο" πλοίο "πήρε" μαζί του τον σύζυγο εγγονής ζευγαριού που πνίγηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού - Η ιστορία είχε συγκινήσει και στην ταινία

Ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που "χάθηκαν" βουτώντας για τον Τιτανικό

Στόκτον Ρας

Ο Στόκτον Ρας ήταν ο οραματιστής της OceanGate, της εταιρείας που οργάνωνε τα ταξίδια για όσους θέλουν να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού. Ο 61χρονος μηχανικός έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα. Ο Ρας ήταν πάντα ανάμεσα στα 5 μέλη του υποβρυχίου, όταν πραγματοποιούνταν οι καταδύσεις.

Η OceanGate ιδρύθηκε το 2009, αλλά μετά το 2021 άρχισε να προσφέρει τα ταξίδια στο θρυλικό ναυάγιο με κόστος 250.000 δολάρια το άτομο (περίπου 227.000 ευρώ).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρας είπε στο CBS Sunday Morning ότι το να κάνεις κατάδυση με το υποβρύχιο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το μόνο που τον απασχολούσε ήταν πως ίσως κάποια στιγμή του συνέβαινε κάτι και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Χάμις Χάρντινγκ

Ο 58χρονος Βρετανός πλοηγός του βαθυσκάφους Χάμις Χάρντινγκ ήταν ένας άνθρωπος την περιπέτειας που είχε πατήσει πολλές φορές στον Νότιο Πόλο και είχε προσεγγίσει το Διάστημα με μια από τις πτήσεις της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Έχει ακόμη στο ενεργητικό του το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, την τάφρο των Μαριανών.

Ο Χάμις Χάρντινγκ απέκτησε το πτυχίο πιλότου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ενώ σπούδαζε στο Κέιμπριτζ και ίδρυσε εταιρεία αεροσκαφών.

Η κατάδυση στον Τιτανικό θα γινόταν τον Ιούνιο του 2022, αλλά καθυστέρησε επειδή το υποβρύχιο υπέστη ζημιά στην προηγούμενη κατάδυση, χωρίς να τραυματιστεί κανένας. Πριν ξεκινήσει την αποστολή είχε πει ότι αυτή θα ήταν η πρώτη και η τελευταία για το 2023 λόγω του κακού καιρού.

Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ

Οι Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταγούντ είναι πατέρας και γιος από το Πακιστάν και ανήκουν σε μια από πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Η κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού ήταν για αυτούς μια περιπέτεια ζωής, που ίσως όμως τελικά να αποβεί μοιραία.

Ο Σαχζάντα Νταγούντ είναι 48 χρόνων και ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγό του και την κόρη τους. Είναι αντιπρόεδρος της Engro Corporation, μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων και πετροχημικών.

Συνεργάζεται και με το Ινστιτούτο SETI, το οποίο ερευνά για εξωγήινη ζωή, ενώ υποστηρίζει και δύο ιδρύματα που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος εξού και το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο Βρετανός μονάρχης ο οποίος ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση.

Ο νεαρός Σουλεμάν Νταγούντ είναι μόλις 19 χρόνων και είναι «μεγάλος θαυμαστής της επιστημονικής φαντασίας»,

Πωλ-Ανρί Ναρζολέ

Ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ είναι 77 χρόνων και είναι ο «γκουρού« του Τιτανικού. Στα 77 του με μακρά εμπειρία στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ, έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο ιστορικό ναυάγιο από κάθε άλλο εξερευνητή, με αρχή από το 1987, δύο μόλις χρόνια από την ανακάλυψη του ναυαγίου.

Έχει τη θέση του διευθυντή υποβρύχιας έρευνας στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα στο ναυάγιο και έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από αυτό.

Στο συναμικό του έχει 37 καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού μαζί με αυτή που έκανε με το υποβρύχιο Titan.

Ο Πωλ-Ανρί Ναρζολέ είναι 77 χρόνων και είναι ο «γκουρού« του Τιτανικού

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share