Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απίστευτες πυρκαγιές στον Καναδά: Ο καπνός έχει σκεπάσει ακόμα και τη Νέα Υόρκη! Απειλείται η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων

Εικόνες που κόβουν την ανάσα

7 Ιουνίου 2023 12:17
Απίστευτες πυρκαγιές στον Καναδά: Ο καπνός έχει σκεπάσει ακόμα και τη Νέα Υόρκη! Απειλείται η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα έχουν εκδοθεί προς εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική λόγω των συνεχιζόμενων δασικών πυρκαγιών στον Καναδά.

Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει καλύψει μεγάλες πόλεις στο Οντάριο και το Κεμπέκ, συμπεριλαμβανομένου του Τορόντο και των γύρω περιοχών. Ο καπνός έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ, όπου η ποιότητα του αέρα έχει χαρακτηριστεί ως «ανθυγιεινή».

Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από το Κεμπέκ, όπου καίνε τουλάχιστον 160 φωτιές. Η υπηρεσία Environment Canada εξέδωσε την ισχυρότερη προειδοποίηση για την Οτάβα, θεωρώντας την ποιότητα του αέρα στην καναδική πρωτεύουσα «πολύ υψηλής επικινδυνότητας» για την υγεία των ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) έχει ταξινομήσει την ποιότητα του αέρα σε μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ ως «ανθυγιεινή», ειδικά για άτομα που είχαν ήδη αναπνευστικά προβλήματα. Οι συμβουλές για την ποιότητα του αέρα περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ. Εκτείνονται επίσης βόρεια ως τη Βοστώνη και νότια ως το Πίτσμπουργκ και την Ουάσιγκτον.

Τμήματα της ανατολικής Πενσυλβάνια, της Νέας Υόρκης και της Νέας Αγγλίας έχουν δει τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα να μειώνεται επικίνδυνα. Στη Νέα Υόρκη, φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το πρωί της Τρίτης έδειξαν μια πορτοκαλί ομίχλη να καλύπτει τον ορίζοντα της πόλης λόγω του καπνού της δασικής πυρκαγιάς από τον Καναδά που έχει ταξιδέψει νότια.

Απίστευτες πυρκαγιές στον Καναδά: Ο καπνός έχει σκεπάσει ακόμα και τη Νέα Υόρκη! Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην ασκούνται έξω και να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς ο αέρας εγκυμονεί άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα έχει επίσης αναγκάσει τουλάχιστον μια περιοχή στο Κεμπέκ – την κοινότητα Atikamekw του Opitciwan, 350 χιλιόμετρα, βόρεια του Μόντρεαλ – να μεταφέρει άτομα με άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα μακριά από τον καπνό.

Ο Καναδάς συνεχίζει να έχει μια πιο ενεργή περίοδο πυρκαγιών από ό,τι συνήθως. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στον Καναδά, λόγω των ξηρών και ζεστών συνθηκών που προβλέπονται για μεγάλο μέρος της σεζόν.
Οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα έχουν ήδη κάψει περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια εκτάρια γης – μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας για αυτήν την εποχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Κεμπέκ, όπου οι πυρκαγιές έχουν κάψει περίπου 200.000 εκτάρια μέχρι σήμερα.

Μεγάλες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί επίσης στη Βρετανική Κολομβία, την Αλμπέρτα, το Οντάριο, τη Νέα Σκωτία και τα Βορειοδυτικά Εδάφη.

Πώς επηρεάζει ο καπνός της πυρκαγιάς την υγεία

Οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ο Μάθιου Άνταμς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής του Κέντρου Αστικού Περιβάλλοντος, είπε ότι οι άμεσες συνέπειες της εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά περιλαμβάνουν δύσπνοια, αυξημένο σφυγμό, πόνο στο στήθος ή φλεγμονή στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.

«Αυτές τις ημέρες με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, θα δούμε αυξημένο αριθμό επισκέψεων στο νοσοκομείο», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμς στο BBC. «Και οι άνθρωποι που επισκέπτονται το νοσοκομείο έχουν συνήθως μια προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο». Αλλά ο καπνός των δασικών πυρκαγιών έχει επίσης συνδεθεί με σοβαρά, μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος ή η πνευμονική νόσος, είπε ο καθηγητής Άνταμς, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν συχνές δασικές πυρκαγιές.

Απίστευτες πυρκαγιές στον Καναδά: Ο καπνός έχει σκεπάσει ακόμα και τη Νέα Υόρκη! Εικόνες που κόβουν την ανάσα

Αυτό προκαλείται από μικρά σωματίδια στον καπνό, είπε, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας πιθανές μεταλλάξεις στο DNA και άλλα προβλήματα υγείας. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά τους, πρόσθεσε ο καθηγητής Άνταμς.

Για τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις μακριά από τις πυρκαγιές αλλά σύμφωνα με τις τρέχουσες αεροπορικές συμβουλές, ο καθηγητής Άνταμς συμβούλεψε τους ανθρώπους να περιορίσουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για να αποφύγουν την αναπνοή του καπνού της πυρκαγιάς. «Μείνετε μέσα και μειώστε την έκθεσή σας».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share