Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα νερά παρασύρουν κτίρια στη Χερσώνα - 85.000 άνθρωποι σε κίνδυνο μετά την ανατίναξη του φράγματος (video)

Φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή

6 Ιουνίου 2023 22:29
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα νερά παρασύρουν κτίρια στη Χερσώνα - 85.000 άνθρωποι σε κίνδυνο μετά την ανατίναξη του φράγματος (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Τις πληγές της μετρά η περιοχή της Χερσώνας με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει τη νέα επίθεση επί ουκρανικού εδάφους με την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα και τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της καταστροφής αναμένεται να θα διαρκέσουν ακόμη και δεκαετίες. Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την καταστροφή, που συντελέστηκε ωστόσο σε περιοχή που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το μέγεθος της καταστροφής: Τις 20.000 φτάνουν οι κάτοικοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 25.000 αναμένεται να λάβουν οδηγία να εκκενώσουν τις περιοχές τους και 40.000 ακόμα θεωρούνται ότι είναι σε κίνδυνο από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα. Σειρά αναρτήσεων που περιλαμβάνουν βίντεο και φωτογραφίες από την περιοχή έχουν κυκλοφορήσει στο Twitter και δείχνουν τη στιγμή που ολόκληρα σπίτια παρασύρονται, όπως και εικονίζουν απόλυτα κατεστραμμένους δρόμους.

Μάλιστα, ένα ολόκληρο κτίριο παρασύρθηκε στον ποταμό Δνείπερο όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο. «Η επίθεση στο φράγμα Καχόβκα συνιστά τεράστια οικολογική καταστροφή» δήλωσε Ουκρανός βουλευτής.

Ο Ολεκσί Γκοντσαρένκο είπε ότι πάνω από 150 τόνοι λαδιού από τον υδροηλεκτρικό σταθμό έχουν αναμιχθεί με τα νερά που κατακλύζουν ολόκληρες περιοχές της Χερσώνας. «Οι συνέπειες θα επηρεάσουν τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο βουλευτής στο BBC.

Η πρώτη δορυφορική εικόνα

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες φωτογραφίεςστις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, που συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα.

H δορυφορική εικόνα που εξασφάλισε το BBC, ελήφθη τις πρωινές ώρες και δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Τα μηνύματα ΗΠΑ και Καναδά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν πολύ» μετά τις αναφορές για την έκρηξη στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία φράγμα στην Ουκρανία και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τις πιθανές επιπτώσεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία «είναι ένα ακόμη παράδειγμα των τρομακτικών συνεπειών της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα είπε ότι η καταστροφή είναι «απόλυτα ολέθρια για τις ζωές και τον βιοπορισμό σε όλη την περιοχή». Ουκρανία και Ρωσία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share