Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: Τεράστιος κίνδυνος από τις πλημμύρες - 14 οικισμοί με 22.000 κατοίκους απειλούνται με αφανισμό

Οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα της Καχόβκα «σε πανικό» για την αντεπίθεσή μας, λένε οι Ουκρανοί

6 Ιουνίου 2023 13:08
Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: Τεράστιος κίνδυνος από τις πλημμύρες - 14 οικισμοί με 22.000 κατοίκους απειλούνται με αφανισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ουκρανική προεδρία κατηγόρησε σήμερα το πρωί τη Ρωσία ότι «ανατίναξε» στη διάρκεια της νύκτας το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας για να πλημμυρίσει την περιοχή και να φρενάρει την ουκρανική επίθεση που βρίσκεται σε προετοιμασία.

«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε από την πλευρά της πως οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα ευρισκόμενες «σε πανικό». «Οι δυνάμεις κατοχής ανατίναξαν το φράγμα στον Ταμιευτήρα Καχόβκα ευρισκόμενες σε πανικό - αυτή είναι μια προφανής πράξη τρομοκρατίας και έγκλημα πολέμου, για το οποίο θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο».

Από την άλλη μεριά, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσε ότι το Κίεβο έπληξε το φράγμα της Νόβα Καχόβκα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες, όπως τις χαρακτήρισε, της αντεπίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που ελέγχονται από τη Ρωσία, καταστράφηκε εν μέρει σήμερα, με τη Μόσχα και το Κίεβο να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την καταστροφή του.

Aδύνατο να επισκευαστεί το φράγμα - Εκκενώθηκαν 300 σπίτια

Θα είναι πιθανόν αδύνατο να επισκευαστεί το φράγμα της Καχόβκα μετά την έκρηξη που προκάλεσε ρήγμα στην δομή, δήλωσε σήμερα διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή πόλη της Νόβα Καχόβκα. Σε σχόλια που έκανε σε ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο δήμαρχος της πόλης Βλαντίμιρ Λεοντίεφ σημείωσε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα σειράς ουκρανικών πληγμάτων.

Το Reuters δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Λεοντίεφ σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι οι κάτοικοι περίπου 300 σπιτιών απομακρύνθηκαν μετά την ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα και πρόσθεσε ότι τμήμα της πόλης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο παροχής ρεύματος για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με ανακοίνωσή του τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη στο φράγμα. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε επειγόντως το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε μέσω του Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου».

Άνοδος της στάθμης των υδάτων διαπιστώθηκε σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να καθίσταται κρίσιμη, σύμφωνα με τη διοίκηση της περιφέρειας της Χερσώνας που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.

Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα ανέβηκε κατά πέντε μέτρα και πολλά νησιά στον ποταμό έχουν εξαφανιστεί κάτω από το νερό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το οποίο κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν 14 οικισμοί στη Χερσώνα και απειλούνται 22.000 άνθρωποι που ζουν σ' αυτούς.

«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στη Telegram ο επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας Αντρέι Αλεξέγενκο, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ζωή τους δεν απειλείται και καλώντας τους «να μην υποκύψουν στον πανικό».

Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα.

Ολική καταστροφή

Σύμφωνα με την ουκρανική κρατική υδροηλεκτρική εταιρεία, το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της Καχόβκα, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή στη νότια Ουκρανία, «καταστράφηκε τελείως» και δεν μπορεί να αποκατασταθεί η λειτουργία του έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο μηχανοστάσιό του.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε ξεχωριστά ότι έως και 80 κοινότητες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την, όπως την περιέγραψε, καταστροφή του φράγματος του σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πολλά χωριά έχουν «τελείως ή εν μέρει» πλημμυρίσει στην Ουκρανία μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον Δνείπερο στην περιφέρεια της Χερσώνας που είναι υπό ρωσική κατοχή, και άρχισε η απομάκρυνση κατοίκων, ανακοίνωσε άλλος Ουκρανός αξιωματούχος.

«Περίπου 16.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη ζώνη», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεξάντρ Προκούντιν, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας.

Παράλληλα το TASS μετέδωσε επικαλούμενο υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες νερού της Κριμαίας επαρκούν μετά την ρήξη του φράγματος στην Νόβα Καχόβκα.

Μια κρίσιμη υποδομή

Η χερσόνησος της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, εξαρτάται για πόσιμο νερό από το Βόρειο Κανάλι της Κριμαίας, μέσω του οποίου έρχεται νερό στην χερσόνησο από τον ποταμό Δνείπερο.

Η Ουκρανία είχε στο παρελθόν αποκλείσει τις προμήθειες νερού στην Κριμαία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, προκαλώντας οξεία λειψυδρία στην περιοχή.

Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποδομές αυτού του τύπου στην Oυκρανία.

«Οικοκτονία»

H καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία συνιστά μια «οικοκτονία», όμως ουκρανοί και περιφερειακοι αξιωματούχοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκαλεί κατεπειγόντως σήμερα το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ έγραψε επίσης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, χωρίς να επεκταθεί, πως οι ενέργειες της Ρωσίας δημιουργούν επίσης απειλή για το γειτονικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Εξάλλου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Κροατίας Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συγκαλέσει κατεπειγόντως σήμερα το εν λόγω συμβούλιο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα.

Η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λέει η Energoatom

Η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του γειτονικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μεν απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση στην εγκατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε μέσω του Twitter πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και πως «στο σταθμό δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια».

Η Energoatom υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι ρώσοι εισβολείς.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, η στάθμη του νερού στη Δεξαμενή Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια «πρόθετη απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Το νερό από τη Δεξαμενή Καχόβκα είναι απαραίτητο για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε η Energoatom μέσω της εφαρμογής Telegram.

«Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες», πρόσθεσε.

Σαρλ Μισέλ για φράγμα της Καχόβκα: Έγκλημα πολέμου η καταστροφή πολιτικών υποδομών, η Ρωσία θα λογοδοτήσει

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι θα προτείνει περισσότερη βοήθεια για τις πλημμυρισμένες περιοχές

Την πρότασή του για βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές μετά την επίθεση σε ουκρανικό φράγμα αναμένεται να καταθέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ο κ. Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter δηλώνει «συγκλονισμένος από την πρωτοφανή επίθεση στο φράγμα Νόβα Καχόβκα. Η καταστροφή πολιτικών υποδομών χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως έγκλημα πολέμου - και θα κάνουμε τη Ρωσία και τους εκπροσώπους της να λογοδοτήσουν».

«Θα θέσω το θέμα τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προτείνω περισσότερη βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές. Οι σκέψεις μου με όλες τις οικογένειες στην Ουκρανία που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή», καταλήγει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν απειλείται η ενεργειακή σταθερότητα της Ουκρανίας, λέει το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας

Η καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία δεν αποτελεί άμεση απειλή για την τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

«Η έκρηξη…δεν επηρέασε άμεσα την κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Δεν υπάρχουν απειλές στη σταθερότητα της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος είναι ουσιαστικά μια νέα φάση της ρωσικής επίθεσης.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από το να προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία με προπαγανδιστικά μυθεύματα, όπως τα χαρακτήρισε, και έχει στραφεί στο να δηλώνει ανοικτά τις πραγματικές της προθέσεις –«να καταστρέψει την Ουκρανία, να σκοτώσει Ουκρανούς, να διαλύσει την οικονομία» και μη στρατιωτικές «ζωτικής σημασίας υποδομές». Η Ρωσία έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share