Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν! Εκτός ηχηρά ονόματα και τα 4 πρόσωπα «κλειδιά» - Τι σηματοδοτούν οι επιλογές οι επιλογές του "Σουλτάνου" (Video)

Ποιους επέλεξε ο Ερντογάν για τα «κρίσιμα» υπουργεία

4 Ιουνίου 2023 08:47
Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ερντογάν! Εκτός ηχηρά ονόματα και τα 4 πρόσωπα «κλειδιά» - Τι σηματοδοτούν οι επιλογές οι επιλογές του
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιουνίου, μετά το επίσημο δείπνο, που ακολούθησε της ορκωμοσίας του στην Προεδρία της Τουρκίας. Παράλληλα, προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος και κάλεσε τους Τούρκους να ενωθούν

Εκτός ηχηρά ονόματα και τα 4 πρόσωπα «κλειδιά»

Εκτός της νέας κυβέρνησης έμειναν ο πρώην υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Νέος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είναι ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ).

«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα ωφελήσει την Τουρκία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και του εξωτερικού που ψήφισαν και με ψήφισαν και μου έδωσαν την ευλογία τους για την προεδρία», είπε ο Ερντογάν, πριν παρουσιάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο.

«Ολοκληρώσαμε μια εκλογική διαδικασία που ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας μας. Προσεύχομαι στον Θεό οι εκλογές, που γνώρισαν πολλές πρωτιές στην ιστορία της χώρας μας, να είναι ωφέλιμες για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Η Τουρκία δεν διεξήγαγε απλώς εκλογές στις 14 και στις 28 Μαΐου, αλλά αποφάσισε επίσης πώς θα ήταν ο επόμενος αιώνας», είπε, αφού ανακοίνωσε τους νέους υπουργούς του.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας

  • Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ
  • Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
  • Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας
  • Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν
  • Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζχασέκι
  • Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
  • Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
  • Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκινμπάκ
  • Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σίμσεκ
  • Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια
  • Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι
  • Υπουργός Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
  • Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
  • Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
  • Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ
  • Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
  • Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Ερντογάν

Οι επιλογές αυτές ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα το κρατικό TRT ότι ο Ερντογάν ήθελε μία νέα αρχή στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.

«Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους» επισήμανε ειδικότερα ο δημοσιογράφος.

Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας κυβέρνησης εντοπίζονται σε 4 πρόσωπα, τα δύο άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αφορούν στα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπου τις θέσεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ, αναλαμβάνουν πλέον οι Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι άλλοι δύο είναι ο υπουργός Οικονομικών που θα αναλάβει την «καυτή πατάτα» της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά στη θέση του γνωστού Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ποιοι είναι οι «4»

1. Ο 55χρονος Χακάν Φιντάν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών είναι επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας και από τους πλέον έμπιστους του Τούρκου προέδρου.

Στρατιωτικός, διπλωμάτης, ακαδημαϊκός. Υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2001, αλλά έπειτα αποχώρησε οικειοθελώς για να σπουδάσει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ Πολιτικές Επιστήμες κι έπειτα στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, στο Ινστιτούτο Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και στο Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογιών Επαλήθευσης στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ακαδημαϊκός στα πανεπιστήμια Hacettepe και Bilkent.

Το 2003, διορίστηκε πρόεδρος της Τουρκικής Διοίκησης Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA).

To 2010, διορίστηκε διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών και καταγράφηκε στην ιστορία ως ο νεότερος διοικητής της ΜΙΤ.

Το 2015, παραιτήθηκε από το AKP για να είναι υποψήφιος για το βουλευτικό χρίσμα, καθώς είχε βλέψεις για υπουργική θέση. Ωστόσο, λίγο έπειτα, μετά από πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαναχώρησε και επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Το 2011 συναντήθηκε κρυφά με στελέχη του PKK για ειρηνευτικές συνομιλίες, γεγονός που όταν διέρρευσε στον Τύπο έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Ερντογάν και το ώθησε σε αλλαγή πολιτικής στο Κουρδικό.

2. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο αντικαταστάτης του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας, με την επιλογή του να θεωρείται ως σοβαρή αλλαγή στην αμυντική στρατηγική της Τουρκίας.

Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιώτες πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο γραφείο του Γιασάρ Γκιουλέρ και δια της βίας τον μετέφεραν στην αεροπορική βάση Ακιντζί, έξω από την Άγκυρα, με ελικόπτερο.

Το 2018, διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ ςίναι κουρδικής καταγωγής, εργάστηκε στη Merill Lynch στο Λονδίνο και αργότερα στη UBS στη Νέα Υόρκη, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΑΚΡ το 2007 και το 2009 έγινε υπουργός Οικονομικών. Στενός συνεργάτης του Αλί Μπαμπατζάν, κυρίως όταν αυτός έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και οπαδός της ορθόδοξης αντίληψης των οικονομικών.

3. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μεταξύ 2009 και 2015, όταν στο περιβάλλον του Ερντογάν κυριάρχησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι που πρεσβεύουν την ανορθόδοξη άποψη περί χαμηλών επιτοκίων.

Το 2013 ανακηρύχθηκε "Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς στην αναδυόμενη Ευρώπη" από το περιοδικό "Emerging Markets".

Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε μία σκληρή συμφωνία, με τον Σιμσέκ για τη μετεκλογική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών έθεσε 3 όρους στον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να αναλάβει την πιο δύσκολη καρέκλα της χώρας. Αλλαγή διοικητή Κεντρικής Τράπεζας και ανεξαρτησία της, σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 25% (!) σε 18 μήνες και καθολική μη παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία.

4. Ο Αλί Γερλίκαγιά αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πρόσωπο νέο στην πολιτική, γεννημένος στο Ικόνιο, στο προπύργιο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, άρχισε να αποτελεί στέλεχος της τουρκικής γραφειοκρατίας από το 1990. Από το 2018 υπηρετεί ως νομάρχης της Κωνσταντινούπολης.

Είναι πολιτικός προϊστάμενος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει επικείμενων καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον της πολιτικής δράσης του Ιμάμογλου, του δίνει την εξουσία ακόμη και να τον απολύσει.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share