Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο της Σουηδίας - Τραυματίστηκαν μαθητές

Πληροφορίες για συμπλοκή δύο συμμοριών

1 Ιουνίου 2023 15:26
Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο της Σουηδίας - Τραυματίστηκαν μαθητές
Πηγή: pexels.com
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία της πόλης Εσκίλστουνα της Σουηδίας μετά από επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε σε σχολείο της περιοχής. Παράλληλα, ανείπωτη τραγωδία είχαμε στην Γουιάνα με φωτιά σε κοιτώνα σχολείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις μαθητές έχουν τραυματιστεί, με τα σουηδικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «αρκετούς τραυματίες». Σύμφωνα με το TV4, η επίθεση με μαχαίρι έγινε μετά από συμπλοκή δύο συμμοριών.

Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο της Σουηδίας

Προς το παρόν, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός ή περισσότερων δραστών, επιστρατεύοντας drone και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε σε τοπικά μέσα ότι είδε δύο μαχαιρωμένα θύματα, μετά από συμπλοκή ανάμεσα σε δύο ομάδες.

Μακελειό στο Bελιγράδι: Aυτός είναι ο 14χρονος που αιματοκύλισε το σχολείο! Σκότωσε 8 μαθητές και έναν φύλακα - «Ήρθε και μας σημάδεψε ένα όπλο...» - Ανατριχιάζουν οι μαρτυρίες

Τον θάνατο έσπειρε ένας 14χρονος μαθητής σε δημοτικό σχολείο στο κέντρο του Βελιγραδίου σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές στα σερβικά ΜΜΕ, ένας σχολικός φύλακας και οχτώ μαθητές έπεσαν νεκροί από τα πυρά του αγοριού, αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο μόνο για τραυματισμό πέντε παιδιών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο μαθητής της 7ης τάξης εισήλθε στο κτήριο του σχολείου στις 8:40 το πρωί φορώντας μια μαύρη κουκούλα. Αρχικά άνοιξε πυρ εναντίον του φύλακα, με τον οποίο είχε μια λογομαχία, και μετά άρχισε να πυροβολεί μαθητές και καθηγητές στον διάδρομο και μέσα στην τάξη της ιστορίας.

Έξι ακόμη παιδιά και μια δασκάλα ιστορίας τραυματίστηκαν από την επίθεση. Η εκπαιδευτικός αυτήν την ώρα υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση και η κατάσταση της υγείας της παραμένει άγνωστη.

Δείτε πλάνα από τη σύλληψη του 14χρονου

Το Δημοτικό Σχολείο «Vladislav Ribnikar» βρίσκεται στη συνοικία Βράτσαρ της σερβικής πρωτεύουσας, όπου υπάρχουν πολλά μουσεία και πρεσβείες. Μετά την επίθεση, μεγάλο μέρος της περιοχής αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δέκα ασθενοφόρα μετέβησαν μπροστά από το σχολείο.

Όπως αναφέρει η Mirror, οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σχολείο μετά την επίθεση βρήκαν το αγόρι να στέκεται με το όπλο στο χέρι στο προαύλιο, αφού είχε ανοίξει πυρ εναντίον μαθητών και προσωπικού. Ο δράστης έχει πλέον συλληφθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του σχολείου.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την κατάστασή των επτά τραυματιών, ούτε εάν απειλείται η ζωή κάποιου από αυτούς.

Όπως μεταδίδουν ορισμένα σερβικά ΜΜΕ, ο δράστης της επίθεσης ονομάζεται Κόστα Κετσμάνοβιτς. Πρόκειται για ένα 14χρονο αγόρι, γιο γνωστού γιατρού, που φέρεται να είχε πολύ καλές σχολικές επιδόσεις, και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, δεχόταν πειράγματα από τους συμμαθητές του.

Η φωτογραφία του 14χρονου δράστη Κόστα Κετσμάνοβιτς

Ο Zoran Kesić, Σέρβος κωμικός και πατέρας ενός μαθητή στο σχολείο, ήταν ένας από τους ανήσυχους γονείς που έσπευσαν έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα για να μάθουν τι συνέβη. «Δεν ξέρω τι να πω, είναι φρικτό... είμαι πολύ ταραγμένος... τα παιδιά μας όλα φοιτούν εδώ», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ.

«Είδα παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σχολείο και να ουρλιάζουν. Ήρθαν γονείς πανικόβλητοι. Αργότερα άκουσα τρεις πυροβολισμούς», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μια μαθήτρια που φοιτά σε παρακείμενο γυμνάσιο.

Οι επιθέσεις είναι ένα σχετικό σπάνιο φαινόμενο στη Σερβία, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι πολύ αυστηροί. Ωστόσο, τα δυτικά Βαλκάνια βρίθουν από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα έπειτα από τους πολέμους και τις ταραχές της δεκαετίας του 90.

Οι σερβικές αρχές έχουν χορηγήσει αμνηστία σε πολλούς ιδιοκτήτες που παρέδωσαν ή δήλωσαν τα παράνομα όπλα τους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share