Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εκλογές στην Τουρκία: "Σουλτάνος" για ακόμη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! "Επτάψυχος" και για... άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία - Τι σημαίνει και πως επηρεάζει την Ελλάδα (Video)

Τα πρώτα λόγια και τα συγχαρητήρια στον Τούρκο πρόεδρο - Νίκησε στην δεύτερη κάλπη τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

29 Μαΐου 2023 07:59
Εκλογές στην Τουρκία:
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Νικητής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αναδείχθηκε σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 52.13% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,87 % με την συμμετοχή να φθάνει το 85%.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη με 51,75% , στην Αγκυρα με 50,5%, στην Σμύρνη με 67,13%, στην Αδριανούπολη, στο Καρς με 56,59% στο Ντιγιαρμπακίρ , στην Μερσίνη με 60,27%, στο Τσανάκαλε με 58%, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

"Σουλτάνος" για ακόμη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - "Επτάψυχος" και για... άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία

Ο Ερντογάν μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς του, μίλησε για νίκη της Τουρκίας και ανέφερε πως το μήνυμα του σημερινού αποτελέσματος των εκλογών είναι η χώρα να μην παρεκκλίνει από τους στόχους της και το έθνος να φροντίσει για την ενότητά του . «Κανείς δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλό του στην Τουρκία και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας» είπε ο Ερντογάν και αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα.

Νίκησε στην δεύτερη κάλπη τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή καλούσε τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν διότι το μέλλον είναι σε κοντινή απόσταση, δήλωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πως «η πορεία μας συνεχίζεται είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα για την δημοκρατία, αυτοί που μας ψήφισαν να παραμείνουν στο ανάστημά τους μέχρι να έρθει πραγματική δημοκρατία στην χώρα μας»

Ευχαρίστησε τους περισσότερους από 25 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον στήριξαν σε αυτές τις εκλογές και ανέφερε πως «η βούληση του λαού να αλλάξει η αυταρχική κυβέρνηση αναδείχθηκε ξεκάθαρα, αλλά ζήσαμε την πιο άδικη εκλογική εκστρατεία και δεχθήκαμε πολλές πιέσεις.

Ο κύριος λόγος για την θλίψη μου είναι ότι από αύριο περιμένουν την χώρα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε μπροστά σε αυτά το προβλήματα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τα συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη του από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν , τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σ. Σαρίφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, τον εμίρη τοιυ Κατάρ , τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ κ.α.

Τα πρώτα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Απευθύνομαι σε αυτούς που ρωτούν και σε αυτούς που δεν ρωτούν. Εμείς είμαστε πρώτοι και σας αγαπάμε. Εμείς αγαπούμε πολύ την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη. Από εδώ ξεκινήσαμε και εδώ συνεχίζουμε τις νίκες.

Σας χαιρετώ όλους και θέλω να ξέρετε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την επιλογή του λαού έχουμε ολοκληρώσει με νίκη και ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές γιορτές έχουμε και μία τρίτη γιορτή, την εκλογική νίκη για την οποία ευχαριστώ όλους τους πολίτες».

«Θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα που στήριξε την εκλογική διαδικασία. Θέλω να συγχαρώ τις γυναίκες και τους νέους. Επίσης όλα τα αδέρφια μας τα οποία πολέμησαν με όλη τους την ψυχή για το κόμμα και να ευχαριστήσω όλους του πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».

«Τα πέντε χρόνια που έχουμε μπροστά μας με βρίσκουν ξανά υπεύθυνο για τη χώρα. Αυτό αποφάσισε ο λαός και εγώ θα είμαι υπεύθυνος. Ευχαριστώ τον λαό που με επέλεξε».

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία. Αυτοί που μας υπηρετούν δεν πρόκειται να ηττηθούν και εμείς είμαστε ταγμένοι για την Τουρκία».

Η πρώτη τοποθέτηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την ήττα

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηττήθηκε σήμερα στον δεύτερο γύρο, από τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του, αφού τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχασε “στις πιο άδικες εκλογές εδώ και χρόνια” έναντι του Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου, οποίος έλαβε περίπου το 47,9% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν τη βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση.

“Είμαι βαθύτατα λυπημένος για τις δυσκολίες που περιμένουν τη χώρα”, δήλωσε ο ηττημένος υποψήφιος και αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, μιλώντας από την έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα, μετά τη νίκη του προέδρου Ερντογάν.

Τα συγχαρητήρια που δέχθηκε ο Ερντογάν

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας σήμερα, εκτιμώντας ότι “η Γαλλία και η Τουρκία έχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί”.

Ανάμεσα στις “προκλήσεις” αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει, στο μήνυμά του στο Twitter, την “επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη, το μέλλον της Ευρωατλαντικής μας Συμμαχίας, τη Μεσόγειο Θάλασσα”.

“Με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο συγχαίρω, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά”, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Τα συγχαρητήριά του στον Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή εξέφρασε μέσω τουίτερ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συγχαρητήρια Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή σου ως Πρόεδρος της Τουρκίας. Αναμένω να συνεργαστώ ξανά μαζί σου για την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας τα χρόνια που έρχονται» ανέφερε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα το βράδυ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία.

Η νίκη στις εκλογές ήταν φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, σαφής απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύετε την κρατική κυριαρχία και να ασκείτε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική”, δήλωσε ο Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ερντογάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Εκτιμάμε ιδιαιτέρως την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς”, δήλωσε ο Πούτιν.

Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά - Τα δύο κρίσιμα ζητήματα

«Δεν νομίζω ότι θα περιμένουμε δραματικές αλλαγές, καθώς με αυτή τη νίκη του στην αφετηρία αυτού που ονομάζει αιώνας της Τουρκίας, κανένας Ερντογάν τελικά δεν έχει λόγους για σημαντικές ανατροπές», είπε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την νίκη Ερντογάν στον β΄γύρο των των τουρκικών εκλογών.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share