Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ρον ΝτεΣάντις: Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός που διεκδικεί την διαδοχή του Μπάιντεντ - Ιδιοκτήτης social media για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ

Τι είναι το Twitter Spaces όπου ο ΝτεΣάντις παίρνει το ρίσκο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του;

26 Μαΐου 2023 12:52
Ρον ΝτεΣάντις: Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός που διεκδικεί την διαδοχή του Μπάιντεντ - Ιδιοκτήτης social media για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Ιδιοκτήτης social media, δίνει το «χρίσμα» σε έναν πολιτικό, ο οποίος σκοπεύει να διεκδικήσει το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο κυβερνήτης της Φλόριντα και σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικανός, Ρον ΝτεΣάντις, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του μέσω Twitter, σε μια συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας, Έλον Μασκ.

Η προσπάθεια του Έλον Μασκ να δώσει το «χρίσμα» στον Ρον ΝτεΣάντις στην κούρσα για την προεδρία του 2024 στις ΗΠΑ στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία βέβαια. Μ’ αυτά και μ’ αυτά βέβαια και μετά από καθυστέρηση 25 λεπτών, που μάλλον κατέδειξε σοβαρά τεχνικά προβλήματα στο Twitter, ο κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που ιδιοκτήτης social media, δίνει το «χρίσμα» σε έναν πολιτικό, ο οποίος σκοπεύει να διεκδικήσει το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ.

«Κατεβαίνω για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να ηγηθώ μιας μεγάλης αμερικανικής επιστροφής», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον ιδιοκτήτη του Twitter Έλον Μασκ και τον επενδυτή τεχνολογίας Ντέιβιντ Σακς. «Αλλά ξέρουμε ότι η χώρα μας πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια. Και το νιώθουμε στα κόκκαλά μας».

Ρον ΝτεΣάντις: Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός που διεκδικεί την διαδοχή του Μπάιντεντ - Ιδιοκτήτης social media για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ

Με αυτές τις δηλώσεις, ο ΝτεΣάντις, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του με εντυπωσιακό τρόπο το περασμένο φθινόπωρο και τράβηξε την προσοχή ενός κόμματος που λαχταρά να γυρίσει σελίδα από τις πρόσφατες ήττες, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην εκστρατεία για να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2024.

Ο ΝτεΣάντις μπήκε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων αργότερα από άλλους διεκδικητές, αλλά ξεκινά την υποψηφιότητά του με περισσότερα χρήματα για την εκστρατεία του και με μεγαλύτερη υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις από οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τον Τραμπ. Και αυτό μένει ασφαλώς να φανεί.

Ο Ρον ΝτεΣάντις, στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους ακροατές, ζωγράφισε μια ζοφερή εικόνα μιας χώρας που, όπως είπε, πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση υπό τον Μπάιντεν και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να τον στηρίξουν.

«Η υπόσχεσή μου προς εσάς είναι η εξής: Αν με επιλέξετε, μπορείτε να βάλετε το ρολόι σας στις 20 Ιανουαρίου 2025, στις 12 το μεσημέρι, διότι στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ θα ορκιστώ ως ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ΝτεΣάντις. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, θα κάνω τη δουλειά μου».

Υπερσυντηρητικός, αλλά πολύ δημοφιλής

Ποιος είναι όμως ο Ρον ΝτεΣάντις; Ακραιφνής συντηρητικός, «πουλέν» του Ντόναλντ Τραμπ, τώρα αποτελεί τον πιο δυνατό του αντίπαλο στην κούρσα.

Ο 44χρονος ΝτεΣάντις – με θητεία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων- προέρχεται από οικογένεια της μεσαίας τάξης, με ιταλικές ρίζες. Πήρε πτυχίο από το Γιέιλ και τη νομική σχολή του Χάρβαρντ.

Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στον στρατό και εργάστηκε ως σύμβουλος στη βάση του Γκουαντάναμο και σε ομάδες ελίτ του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Μάλιστα δείχνει να ενοχλείται σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον ρόλο του εκεί.

Το 2018 έγινε κυβερνήτης της Φλόριντα. Τότε εμφανιζόταν υπέρμαχος του Τραμπ, ένθερμος υποστηρικτής της αντιμεταναστευτικής του πολιτικής.

Ο ΝτεΣάντις έγινε γνωστός σε εθνικό επίπεδο στη διάρκεια της πανδημίας διαφωνώντας με τα υγειονομικά μέτρα. Είναι επίσης πολέμιος των αμβλώσεων.

Επίσης έχει πάρει θέση στον «πολιτισμικό πόλεμο» που μαίνεται στα σχολεία των ΗΠΑ και αφορά τη διδασκαλία θεμάτων όπως ο ρατσισμός και τα ζητήματα φύλου.

Το μεγάλο του στοίχημα; Το νομοσχέδιο στη Φλόριντα που περιορίζει την διδασκαλία για θέματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα δημοτικά σχολεία της πολιτείας, νομοσχέδιο γνωστό και ως Don’t Say Gay.

Ιδιοκτήτης social media για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ

Εκεί άρχισε η κόντρα του με την Disney, η οποία τον επέκρινε. Ο ΝτεΣάντις και η ομάδα του θεωρεί την Disney πολύ προοδευτική. Ακολούθησαν μηνύσεις, αλληλοκατηγορίες στέρηση αυτοδιοικητικών προνομίων στον κολοσσό της ψυχαγωγίας ενώ ο ΝτεΣαντις αποφάσισε να χτίσει και φυλακή δίπλα στο θεματικό πάρκο. Η Disney σε απάντηση απέσυρε σχέδιο ανέγερσης συμπλέγματος κτιριακών εγκαταστάσεων ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων

Οι επικριτές του τον κατηγορούν για ακραία συντηρητική ατζέντα, για ξενοφοβία και ομοφοβία και ακραίο συντηρητισμό. Ο ΝτεΣάντις απλώς δεν έχει το ταμπεραμέντο του πρώην προέδρου Τραμπ.

Ο ίδιος παρουσιάζει εαυτόν ως καλό οικογενειάρχη. Με τη βοήθεια της συζύγου του Κέισι, πρώην παρουσιάστρια της τηλεόρασης και των τριών παιδιών τους, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του. Οι Ρεπουμπλινοί θα επιλέξουν τον ηγέτη τους στις αρχές του 2024.

Τι είναι το Twitter Spaces όπου ο ΝτεΣάντις παίρνει το ρίσκο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος των ΗΠΑ

Είναι ένα χαρακτηριστικό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν ζωντανές ηχητικές συνομιλίες. Μπορούν να συμμετάσχουν, να ακούσουν και να μιλήσουν σε ένα «Space» (δηλαδή «χώρο»), σύμφωνα με το Twitter.

Κάθε χρήστης με 600 ή περισσότερους ακόλουθους μπορεί να φιλοξενήσει ένα «Space». Έως 13 άτομα μπορούν να μιλήσουν ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του οικοδεσπότη και δύο συμπαρουσιαστών. Οι χώροι είναι δημόσιοι και είναι προσβάσιμοι από οποιονδήποτε.

Ο Μασκ είχε εμφανιστεί στο παρελθόν στο Spaces για να μιλήσει για τις επιδόσεις του Twitter, τα σχέδιά του για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων Tesla και την παγκόσμια οικονομία.

Ρον ΝτεΣάντις: Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός που διεκδικεί την διαδοχή του Μπάιντεντ - Ιδιοκτήτης social media για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ

Ο Μασκ τι λέει για τον ΝτεΣάντις

Ο Μασκ, ο οποίος κάνει tweets συνέχεις για την πολιτική και την οικονομία, είπε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η Wall Street Journal την Τρίτη ότι «δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο».

Ο Μασκ, αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου», είχε δηλώσει πάντως τον Νοέμβριο ότι θα υποστήριζε τον συντηρητικό ΝτεΣάντις το 2024 εάν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος, όπως μας θυμίζει το Reuters.

«Η προτίμησή μου για την προεδρία του 2024 είναι κάποιος λογικός και κεντρώος. Ήλπιζα ότι αυτό θα ίσχυε για την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά μέχρι στιγμής έχω απογοητευτεί» έχει, γράψει ο Μασκ στο Twitter.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους επίσης είπε ότι ο ΝταΣάντις θα νικήσει εύκολα τον Μπάιντεν στις εκλογές.

Ρον ΝτεΣάντις: Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός που διεκδικεί την διαδοχή του Μπάιντεντ - Ιδιοκτήτης social media για το κορυφαίο αξίωμα στις ΗΠΑ

Είναι ο Μασκ Δημοκρατικός;

Ο Μασκ, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι υποστήριζε τους Δημοκρατικούς και είχε ψηφίσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε τους οπαδούς του στο Twitter τον Νοέμβριο να εκλέξουν ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν.

Ο Μασκ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις προτάσεις της να φορολογήσει τους δισεκατομμυριούχους και να δώσει περισσότερα φορολογικά κίνητρα στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται από συνδικάτα.

Το Twitter, το οποίο αγόρασε ο Μασκ πέρυσι, επανέφερε επίσης τον λογαριασμό του πρώην προέδρου των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ μετά την «έξωσή» του λόγω υποκίνησης βίας μέσω της πλατφόρμας, κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Στη συνέχεια, το Twitter αποκατέστησε τον λογαριασμό και της Ρεπουμπλικανικής Marjorie Taylor Greene, η οποία είχε αποκλειστεί λόγω παραβίασης των πολιτικών παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share