Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

12χρονος αποβλήθηκε από το σχολείο του επειδή φορούσε μπλούζα που έγραφε «υπάρχουν μόνο δύο φύλα» - «Είναι τα συναισθήματά τους πιο σημαντικά από τα δικαιώματά μου;» (Video)

«Δεν παραπονιέμαι όταν βλέπω σημαίες Pride και αφίσες διαφορετικότητας κρεμασμένες σε όλο το σχολείο. Ξέρεις γιατί; Γιατί οι άλλοι έχουν...»

3 Μαΐου 2023 09:43
12χρονος αποβλήθηκε από το σχολείο του επειδή φορούσε μπλούζα που έγραφε «υπάρχουν μόνο δύο φύλα» - «Είναι τα συναισθήματά τους πιο σημαντικά από τα δικαιώματά μου;» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ένα 12χρονο αγόρι από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι πριν από λίγο καιρό αποβλήθηκε από το σχολείο του επειδή φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε ότι «υπάρχουν μόνο δύο φύλα», καθώς οι άλλοι μαθητές αισθάνονταν «ανασφαλείς».

Ο Λίαμ Μόρισον, μαθητής στο Γυμνάσιο John T. Nichols Jr. του Middleborough, εξιστόρησε το περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της σχολικής επιτροπής στις 13 Απριλίου, με την «πύρινη» ομιλία του να γίνεται viral, αφού τον εντόπισε ο δημοφιλής ακροδεξιός λογαριασμός του Twitter, «Libs του TikTok».

Διαβάστε επίσης: Φίλαθλος «μπούκαρε» στο γήπεδο με σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και μήνυμα για Ουκρανία και γυναίκες του Ιράν

Ο Μόρισον είπε ότι αποβλήθηκε από το μάθημα της γυμναστικής στις 21 Μαρτίου και συναντήθηκε με αξιωματούχους του σχολείου, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια μιας «άβολης συζήτησης», του είπαν ότι οι συμμαθητές του παραπονιούνται για το μήνυμα στο μπλουζάκι του, επειδή τους έκανε να νιώθουν «ανασφαλείς».

«Μου είπαν ότι δεν είχα κάποιο μπλέξιμο, αλλά σίγουρα ένιωθα έτσι. Μου είπαν ότι θα έπρεπε να βγάλω την μπλούζα μου πριν επιστρέψω στην τάξη. Όταν τους είπα ευγενικά ότι δεν ήθελα να το κάνω αυτό, κάλεσαν τον πατέρα μου» δήλωσε το αγόρι, σύμφωνα με τη New York Post.

«Είναι τα συναισθήματά τους πιο σημαντικά από τα δικαιώματά μου;»

Ο 12χρονος σημείωσε ότι ο πατέρας του υποστήριζε τη στάση του και έφτασε στο σχολείο για να τον πάρει. Ο Μόρισον επέμεινε ότι οι πέντε λέξεις που ήταν τυπωμένες στην μπλούζα του δεν έλεγαν «τίποτα επιβλαβές ή απειλητικό. Απλώς, μια δήλωση που πιστεύω ότι είναι γεγονός».

Δήλωσε, μάλιστα, πως του είπαν ότι το σύνθημα στην μπλούζα του «στόχευε μια προστατευόμενη τάξη» -προφανώς αναφερόταν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα- και ήταν «διαταραχή στη διαδικασία της μάθησης».

Ο 12χρονος αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς στην ομιλία του στη σχολική επιτροπή. «Ποια είναι αυτή η προστατευόμενη τάξη;» ρώτησε. «Είναι τα συναισθήματά τους πιο σημαντικά από τα δικαιώματά μου; Δεν παραπονιέμαι όταν βλέπω σημαίες Pride και αφίσες διαφορετικότητας κρεμασμένες σε όλο το σχολείο. Ξέρεις γιατί; Γιατί οι άλλοι έχουν δικαίωμα στα πιστεύω τους, όπως και εγώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κανένας δεν παραπονέθηκε για το μήνυμα στην μπλούζα μου»

Ο μαθητής υποστήριξε, επίσης, ότι η μπλούζα του δεν προκάλεσε κάποια αναστάτωση στην τάξη. «Κανείς δεν σηκώθηκε να βγει από την τάξη. Κανείς δεν ξέσπασε σε κλάματα. Είμαι σίγουρος ότι θα το είχα προσέξει αν το είχαν κάνει», είπε ο Μόρισον, και πρόσθεσε:

«Βιώνω διαταραχές στη μάθησή μου κάθε μέρα. Τα παιδιά που παίζουν στην τάξη προκαλούν αναστάτωση, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Γιατί οι κανόνες ισχύουν για το ένα και όχι για το άλλο;».

Ο Μόρισον επισήμανε ότι, προτού αποβληθεί από το σχολείο, «ούτε ένα άτομο» δεν του παραπονέθηκε απευθείας για τα λόγια στην μπλούζα του, ενώ είπε ότι ορισμένοι συμμαθητές του εξέφρασαν ακόμη και την υποστήριξή τους.

Ο μαθητής τόνισε ότι δεν πήγε στο σχολείο εκείνη την ημέρα φορώντας αυτό το μπλουζάκι για να «πληγώσει συναισθήματα ή να προκαλέσει προβήματα», αλλά για να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.

«Ξέρω ότι έχω το δικαίωμα να φοράω ένα μπλουζάκι με αυτές τις πέντε λέξεις» είπε ο Μόρισον, και πρόσθεσε: «Ακόμη και στα 12 μου χρόνια έχω τις δικές μου πολιτικές απόψεις και έχω το δικαίωμα να τις εκφράσω. Ακόμα και στο σχολείο».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share