Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: «Βόμβα» κινέζου ειδικού - «Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως προέρχεται από τα ζώα!»

Η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο

14 Απριλίου 2023 15:53
Κορωνοϊός: «Βόμβα» κινέζου ειδικού - «Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως προέρχεται από τα ζώα!»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μια αναφορά που ανατρέπει ένα από τα βασικότερα σενάρια των επιστημόνων για την προέλευση του κορωνοϊού, προχώρησε ο Τζορτζ Γκαο πρώην υπεύθυνος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).

Δείτε επίσης: Ο κορωνοϊός ξαναχτυπά: Σε επιφυλακή για τη μεταδοτική παραλλαγή «Αρκτούρος» - Νέα συμπτώματα σε γονείς και παιδιά

Όπως επεσήμανε ο Γκάο, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκαλεί την COVID προήλθε από τα ζώα.

Ο Γκάο μίλησε σε μία διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σχετικά με την πρόληψη των πανδημιών, ενώ ήταν υπεύθυνος του αναφερόμενου κέντρου όταν ξέσπασε η COVID στην πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019.

«Ακόμη και τώρα, κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι μερικά ζώα είχαν τον ιό ή αποτέλεσαν την πηγή του», δήλωσε ο Γκάο. «Μιλώντας με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του ιού από τα ζώα», τόνισε ο ίδιος.

Περισσότερα από 3 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, και πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: «Βόμβα» κινέζου ειδικού - «Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως προέρχεται από τα ζώα!»

Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε το 2021, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.

Κορωνοϊός: Έφτασε και στη Βρετανία η υπερμεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον «Αρκτούρος»

Η νέα παραλλαγή της Όμικρον του κορωνοϊού, που ονομάστηκε «Αρκτούρος» και «σαρώνει» ήδη την Ινδία, έφτασε και στη Βρετανία.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Daily Mail», η νέα, υπερμεταδοτική παραλλαγή Αρκτούρος εμφανίστηκε στη Βρετανία για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα. Υπενθυμίζεται, ότι τρία παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους από στρεπτόκοκκο.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κορυφαίοι επιστήμονες δεν αναμένουν η παραλλαγή να είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορωνοϊού που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι ο Αρκτούρος δεν έχει αυξημένη ικανότητα να… ξεφεύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια για την προστασία από τον κοροναϊό, συγκριτικά με την Κράκεν.

Πιο μεταδοτικός από την Κράκεν

Κορωνοϊός: Έφτασε και στη Βρετανία η υπερμεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον «Αρκτούρος»

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον Αρκτούρο, επιστημονικά γνωστό ως XBB.1.16.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με τους αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Η Dr Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής Covid του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα σε άτομα ή σε πληθυσμούς, αλλά γι’ αυτό έχουμε αυτά τα συστήματα».

Και προσέθεσε πως «έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα, καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share