Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οσμή διαπλοκής ξανά πάνω από τις Βρυξέλλες: Εμπλοκή του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για διαφθορά και δωροδοκία

Νέα αναταραχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

4 Απριλίου 2023 20:32
Οσμή διαπλοκής ξανά πάνω από τις Βρυξέλλες: Εμπλοκή του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για διαφθορά και δωροδοκία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οσμή διαπλοκής έρχεται ξανά πάνω από τις Βρυξέλλες, ταράζοντας τα νερά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), με εμπλοκή μάλιστα του προέδρου του, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη (4/4) έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, από όπου κατάσχεσε υπολογιστές που σχετίζονται με συνεχιζόμενη έρευνα για φερόμενη διαφθορά κατά την ευρωεκλογική εκστρατεία του 2019.

Την αστυνομική επιδρομή επιβεβαίωσε και το ΕΛΚ, αναφέροντας ότι συνδέεται με μια συνεχιζόμενη έρευνα στη Θουριγγία της Γερμανίας και ότι το κόμμα συνεργάζεται με πλήρη διαφάνεια με τις εμπλεκόμενες αρχές, παρέχοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Ωστόσο, οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η υπόθεση φτάνει μέχρι το εσωτερικό της «αυλής» του Μάνφρεντ Βέμπερ, την ίδια στιγμή που υπάρχει και η υπόθεση της Εύας Καϊλή.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης

Σύμφωνα με τη γερμανική εισαγγελία, οι έρευνες δεν στρέφονται μέχρι στιγμής κατά εργαζομένων του ΕΛΚ. Πρόκειται για τις συνεχιζόμενες έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς κατά του κρατιδίου της Θουριγγίας και του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU στο κρατίδιο της Θουριγγίας, τον Μάριο Βόιτ. Οι έρευνες αποσκοπούν να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο καιρό ο Βόιτ εργάστηκε για το ΕΛΚ και πόσα χρήματα θα μπορούσε να είχε λάβει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του CDU Μάριο Βόιτ ήταν ο επικεφαλής της ψηφιακής εκστρατείας του ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2019 και οι έρευνες επικεντρώνονται στην ανάθεση της σύμβασης για την ψηφιακή εκστρατεία σε μια εταιρεία στη Θουριγγία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι είναι ύποπτος για διαφθορά και δωροδοκία.

Από την πλευρά του, ο Βόιτ αρνείται τις κατηγορίες. Οι δικηγόροι του έχουν περιγράψει την έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, ως «δυσανάλογη και υπερβολική» και επιμένουν ότι ο πελάτης τους δεν έχει κάνει «τίποτα λάθος».

Πάντως, πηγή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε στο Euractiv ότι θα εκδοθεί δήλωση αργότερα σήμερα.

Νέο "χαστούκι" γα την Εύα Καϊλή: Απορρίφθηκε η έφεσή της! Παραμένει στη φυλακή για την υπόθεση του Qatargate (Video)

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου απέρριψε την Τετάρτη τις προσφυγές που κατέθεσαν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπελά κατά της απόφασης προφυλάκισής τους στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών Αρχών για την υπόθεση Qatargate.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία διεξάγει εδώ και αρκετούς μήνες έρευνα μεγάλης κλίμακας για τις προσπάθειες του Κατάρ να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, φως στις ενέργειες του κυκλώματος που δρούσε στο πλαίσιο του Qatargate και στην εμπλοκή της Εύας Καϊλή ρίχνουν απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις βελγικές Αρχές, έγγραφα των οποίων περιήλθαν σε γνώση της Deutsche Welle.

Από τον Δεκέμβριο στη φυλακή η Καϊλή

Η Εύα Καϊλή συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου βρίσκεται έκτοτε στη φυλακή για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος, όμως, πλέον αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι. Ο Μαρκ Ταραμπελά συνελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου.

Στις 3 Μαρτίου, το Εφετείο αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους, επιβεβαιώνοντας την προγενέστερη απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου και η Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής προσέφυγαν κατά της εν λόγω απόφασης.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir η Καϊλή δεν είχε επικαλεστεί κανένα επιπλέον επιχείρημα, ενώ η υπεράσπιση του Μαρκ Ταραμπέλα είχε αναδείξει τέσσερα νέα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είπε «όχι» στο αίτημά τους.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share