Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γαλλία: «Παραλύει» το σιδηροδρομικό, εναέριο και οδικό δίκτυο από τις απεργίες - Στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι (Video)

«Η μεγαλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον Μακρόν είναι η παρουσία εκατομμυρίων πολιτών στους δρόμους»

23 Μαρτίου 2023 11:26
Γαλλία: «Παραλύει» το σιδηροδρομικό, εναέριο και οδικό δίκτυο από τις απεργίες - Στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παραλύει πλήρως σήμερα (23/3) η Γαλλία, καθώς, μεταξύ άλλων, απεργούν οι σιδηρόδρομοι, οι αερομεταφορές, τα σχολεία, οι αποθήκες πετρελαίου και ο τομέας καθαριότητας, εν συνεχεία των κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει εδώ και μήνες, εναντίον των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μακρόν.

Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation». Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις από την πλατεία της Βαστίλης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro», προσθέτοντας ότι, στην πανεθνική απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα, αναμένονται μεγάλα προβλήματα στο οδικό, σιδηροδρομικό και εναέριο δίκτυο.

Οι Γάλλοι αντιδρούν με απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις στην μεταρρύθμιση που αυξάνει κατά δύο έτη -από τα 62 στα 64- το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η απόφαση Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της χώρας, παρακάμπτοντας την εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει τη σχετική αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία, πυροδότησε αντιδράσεις. Οι διαδηλώσεις και οι απεργίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αν και η Γαλλία βρισκόταν εδώ και μήνες σε αναβρασμό.

Στις μεγάλες αποθήκες καυσίμων της «Esso», στη Fos-sur-Mer της Μασσαλίας, οι απεργοί περιφρούρησαν χτες την απεργία τους, καθώς στα διυλιστήρια οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

«Η μεγαλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον Μακρόν είναι η παρουσία εκατομμυρίων πολιτών στους δρόμους», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας,«CGT», Φιλίπ Μαρτινέζ.

Υπενθυμίζεται ότι, στη χθεσινή τηλεοπτική ομιλία του, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς την θεωρεί αναγκαία για να προχωρήσει μπροστά η χώρα του. Δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι έτοιμος να γίνει εξαιρετικά «αντιδημοφιλής», αν είναι να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε εμένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν».

Την χθεσινή ομιλία του Γάλλου προέδρου παρακολούθησαν δέκα εκατομμύρια τηλεθεατές , όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share