Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Κωνσταντινούπολη: Συναγερμός για σεισμό έως 7,8 Ρίχτερ! «Οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τις 14.000!»

Τι εκτιμά σεισμολόγος

17 Μαρτίου 2023 22:38
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Κωνσταντινούπολη: Συναγερμός για σεισμό έως 7,8 Ρίχτερ! «Οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τις 14.000!»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για έναν ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιούν οι σεισμολόγοι στην Τουρκία, κάνοντας εκτιμήσεις για εκατοντάδες νεκρούς. «Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες», ανέφερε ο καθηγητής Celal Sengor. Την ίδια ώρα, τις πληγές της μετά τους φονικούς σεισμούς συνεχίζει να μετρά η Τουρκία ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 48.000, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Εάν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός τα 20 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα εκπλαγούμε όλοι πολύ. Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.

Η Τουρκία με δύο βασικές γραμμές ρήγματος – τη Βόρεια Ανατολία και την Ανατολική Ανατολία – είναι μια από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές στον κόσμο.

Το ρήγμα έχει προκαλέσει αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την κοντινή πόλη Νικομήδεια το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000 άλλους.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας ακόμη σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος μεταξύ 7,2 και 7,8 βαθμών, το πότε όμως μπορεί να συμβεί είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψεις», τόνισε ο Sengor.

Μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών για τους Σεισμούς εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπερνούσε τους 14.000 εάν ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και συνέβαινε τη νύχτα. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Η εκτίμηση μου είναι περίπου 100.000. Θα είναι όλεθρος», λέει ο Sengor. «Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνο τον άμεσο αντίκτυπο του κουνήματος, πρέπει επίσης να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει το κούνημα. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό».

«Οχυρώνεται» η Πόλη

Η Κωνσταντινούπολη προετοιμάζεται πυρετωδώς για να στηρίξει τις άμυνές της ενάντια σε μια φυσική καταστροφή που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν τέτοιο σεισμό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την ετοιμότητα σε καταστροφές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για μεγαλύτερη κατανομή των πόρων της πόλης στο πρόγραμμα ετοιμότητας για καταστροφές, καθώς και λεπτομέρειες για νέα σημεία έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργηθούν για να παρέχουν στους πολίτες κρίσιμες υπηρεσίες όπως στέγη, νερό και ενέργεια. Η κύρια προτεραιότητα της πόλης είναι το σύστημα ταχείας σάρωσης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share