Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τραγωδία στη Νιγηρία: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο – Τουλάχιστον 6 νεκροί και πάνω από 70 τραυματίες

Ο οδηγός του λεωφορείου αγνόησε το απαγορευτικό σήμα και επιχείρησε να περάσει τις γραμμές

9 Μαρτίου 2023 22:33
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο – Τουλάχιστον 6 νεκροί και πάνω από 70 τραυματίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νιγηρία: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν τρένο εμβόλισε λεωφορείο, στο Λάγκος.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε μια στάση λεωφορείου στον άξονα Ικέτζα του Λάγκος, μιας πόλης περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο οδηγός του λεωφορείου αγνόησε το απαγορευτικό σήμα και επιχείρησε να περάσει τις γραμμές ενώ ερχόταν το τρένο.

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι έξι υπέκυψαν αργότερα στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κυβερνήτης του Λάγκος, Μπαμπατζίντε Σάνου-όλου. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 74. Την ίδια ώρα είχαμε νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών: «Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος με τον σταθμάρχη - Τα είχε χαμένα και απ' τη στιγμή που έμεινε μόνος...» (video)

Ένας φύλακας ασφαλείας, ο Ουμπόνγκ Οκόν, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Βγήκα έξω και άνοιξα την πύλη, τότε είδα το τρένο και το λεωφορείο. Κοίταξα μέσα στο λεωφορείο, υπήρχαν πολλοί επιβάτες, τραυματίες, αίμα παντού. Άρχισα να βοηθάω τον κόσμο που ήταν μέσα να βγει από το λεωφορείο», είπε.

Τα μποτιλιαρίσματα είναι πολύ συνηθισμένα στο Λάγκος, όπου οι περισσότεροι οδηγούν χωρίς να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας. Πολλοί δρόμοι στη Νιγηρία είναι κακοσυντηρημένοι, γεμάτοι με λακκούβες, ένα γεγονός που οδηγεί σε ατυχήματα από τα οποία σκοτώνονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.

Τέμπη: «Πονάω μαμά, πονάω...» - Το νέο συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο από τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας και τα σενάρια για τις άθικτες μηχανές των τρένων

Στη δημοσιότητα έρχεται βίντεο με τα πρώτα δραματικά λεπτά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

«Πονάω μαμά… Πονάω» και «Αδειάστε. Αδειάστε. Δεν μπορώ να καταλάβω έχει γίνει μια ισχυρή έκρηξη εδώ πέρα» ακούγονται οι επιβάτες να λένε στο βίντεο που κατέγραψε επιβάτης από το Πακιστάν που επέβαινε στο 5o βαγόνι.

Άλλος επιβάτης ακούγεται να καλεί με το κινητό του τηλέφωνο έναν συγγενή του και να του λέει πως δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί και να του ζητά να καλέσει την πυροσβεστική.

«Ο κόσμος έκλαιγε, πολλοί φώναζαν “βοήθεια, βοήθεια"»

«Βγήκα από τα παράθυρα, ήταν με τα φορεία, το τρένο στην αριστερή μεριά αλλά δεν μπορούσα να κατέβω κάτω. Ξαναμπήκα μέσα και ξανά άνοιξαν τις πόρτες και μετά βγήκα έξω από τις πόρτες στην μπροστινή μεριά.

Κατέβηκα κάτω και τράβηξα το βίντεο. Ήταν μπροστά η φωτιά. Πολλή φωτιά. Ο κόσμος έκλαιγε, πολλοί φώναζαν “βοήθεια, βοήθεια”. Ο κόσμος ήταν γεμάτος αίματα.
Βοήθησα 2-3 στη δική μου ηλικία, τους κατέβασα κάτω, τους έβαλα στην άκρη. Πολλά αίματα. Τρόμαξα και εγώ» ανέφερε, μιλώντας στον Alpha, ο 26χρονος, που κατέγραψε το βίντεο.

«Την ώρα της σύγκρουσης ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος, μια λάμψη από τη φωτιά και την έκρηξη. Και μετά από αυτά τα δευτερόλεπτα εκτροχιάστηκε το βαγόνι μας, αναποδογύρισε και βρέθηκε στην κατάσταση που είδατε. Από ένα μικρό παραθυράκι καταφέραμε και βγήκαμε», περιέγραψε άλλος επιζώντας που επέβαινε στο 4ο βαγόνι.

Τέμπη: Τα σενάρια για την ισχυρή έκρηξη - «Άθικτες» οι μηχανές των δύο τρένων

Συνεχίζεται το μυστήριο γύρω από τα αίτια της σφοδρής έκρηξης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Άγνωστο παραμένει σε τι οφείλεται το «μανιτάρι» έπειτα από τη μεγάλη έκρηξη, με τους ειδικούς κατά τις πρώτες εκτιμήσεις τους ,να την αποδίδουν στα λάδια που είχαν στις μηχανές τους τα δύο τρένα.

Μιλώντας στο MEGA, ο μηχανολόγος αεροναυπηγός μηχανικός Κώστας Λακαφώσης αποκλείει αυτά τα αρχικά σενάρια για την έκρηξη αναφέροντας ότι κρύβει μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης, όμως ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ίδιος οι μηχανές των τρένων δεν κάηκαν και το γεγονός αυτό δείχνει πως κάτι πρέπει να συνέβη στα πρώτα βαγόνια. Ειδικά στην σε ό,τι αφορά το Intercity τα δύο πρώτα βαγόνια λείπουν εντελώς ενώ το τρίτο είναι μισοκαμμένο.

Όσον αφορά, την εμπορική αμαξοστοιχία, ο κ. Λακαφώσης λείπουν δύο κοντέινερ. Όπως λέε το κάθε βαγόνι παίρνει 12 kg φρέον αλλά αυτή η ποσότητα δεν μπορεί να δημιουργήσει τόσο μεγάλη έκρηξη.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η φωτιά μετά την έκρηξη περιορίστηκε σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο και δεν επεκτάθηκε προς τα πίσω. Πάντως έχουν περάσει 9 ημέρες από το τραγικό δυστύχημα αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση για τα αίτια της έκρηξης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share