Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Νέος σεισμός στην Τουρκία: 6 νεκροί και σχεδόν 300 τραυματίες ο τελευταίος απολογισμός! Η "μυρωδιά" του θανάτου δεν "έσβησε" ποτέ - Για Άδανα και Κύπρο προειδοποιεί γεωλόγος

Σε τρία λεπτά χτύπησαν τα 6,3 και τα 5,8R στην επαρχία Χατάι

21 Φεβρουαρίου 2023 08:46
Νέος σεισμός στην Τουρκία: 6 νεκροί και σχεδόν 300 τραυματίες ο τελευταίος απολογισμός! Η
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος επικράτησε και πάλι στην Τουρκία από τις νέες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν χθες το βράδυ την επαρχία Χατάι και είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι νεκροί και να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι σεισμοί 6,4 Ρίχτερ και 5,8 Ρίχτερ έγιναν με διαφορά τριών λεπτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί αυξήθηκαν στους 6, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 294, εκ των οποίων οι 18 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις 20:04 (τοπική ώρα, 19:04 ώρα Ελλάδος) σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε την περιοχή και έγινε αισθητή σε γειτονικές χώρες. Ακολούθησε λίγο αργότερα σεισμός 5,8 βαθμών, ενώ η μετασεισμική ακολουθία παραμένει έντονη. Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν σε τρεις τοποθεσίες.

Πανικός στους σεισμόπληκτους

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι οι σεισμοί έγιναν επίσης αισθητοί στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, όπου πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους στον δρόμο. Ένας φωτορεπόρτερ είπε ότι είδε να πέφτουν τοίχοι κτιρίων τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Στην Αντάκια, ο σεισμός προκάλεσε επίσης πανικό στους κατοίκους. Σε μια πλατεία, ο Άλι Μαζλούμ, ένας 18χρονος Σύρος, είπε ότι βρισκόταν μαζί με τους διασώστες της AFAD που αναζητούσαν τα πτώματα των συγγενών του, όταν σημειώθηκε ο σεισμός. «Μας αιφνιδίασε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Αρπαχτήκαμε ο ένας από τον άλλο και ακριβώς μπροστά μας οι τοίχοι άρχισαν να καταρρέουν. Είχαμε την εντύπωση ότι η γη θα άνοιγε στη μέση και θα μας κατάπινε».

Σε μικρή απόσταση, μια μπουλντόζα προσπαθούσε να απομακρύνει τα χαλάσματα από μια λεωφόρο. «Αυτό εκεί μόλις έπεσε», είπε ένας διασώστης, δείχνοντας ό,τι απέμεινε από ένα κτίριο.

Το χρονικό των σεισμών

Η πρώτη σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας), στη νότια επαρχία Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια στην Αντάκια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Λίγο αργότερα, μετά τις 20:07, έγινε και δεύτερος μεγάλος σεισμός 5.8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ στην Αντιόχεια και πάλι, ενώ ορισμένα λεπτά αργότερα στο ίδιο σημείο ακολούθησε και τρίτος σεισμός 5,2 Ρίχτερ.

Τα θύματα των σημερινών σεισμών προστίθενται στη μακάβρια λίστα των νεκρών από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 46.000 θάνατοι σε Τουρκία και Συρία, απολογισμός που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

«Προσοχή για σεισμούς σε Άδανα και Κύπρο»

Με αφορμή τον τριπλό σεισμό, ο γεωεπιστήμονας, Δρ. Νατζί Γκορούρ, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, προειδοποίησε για ισχυρές δονήσεις στα Άδανα και την Κύπρο.

Ο γεωεπιστήμονας, Δρ. Νατζί Γκορούρ εξηγεί σε ανάρτηση του στο Twitter πως “μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, περιμέναμε σεισμούς αυτού του μεγέθους στο Χατάι και στα Άδανα. Το είχαμε ανακοινώσει, εγώ, ο Τζελάλ Σενγκιόρ (σ.σ. Τούρκος γεωλόγος) και άλλοι γεωεπιστήμονες.

Συνέβη στο Καχραμανμαράς. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και στα Άδανα και στην Κύπρο. Αυτές οι προειδοποιήσεις βασίζονται στη μεταφορά ενέργειας στην περιοχή. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στα ρήγματα Malatya, Ovac?k και Nazimiye-Karakocan γύρω από τη Malatya”

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share