Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: «Το έδαφος γλίστρησε από κάτω μας» - Δεύτερη δόνηση 5,8 Ρίχτερ (Video)

«Ήμασταν στον καταυλισμό. Οι άνθρωποι εδώ...»

20 Φεβρουαρίου 2023 21:24
Σεισμός στην Τουρκία: «Το έδαφος γλίστρησε από κάτω μας» - Δεύτερη δόνηση 5,8 Ρίχτερ (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η AFAD ανακοίνωσε ότι ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή Ντεφνέ στο Χατάι στις 20.04 ώρα Τουρκίας ενώ δημοσιογράφος του CNN TURK στο Hatay περιέγραψε τον σεισμό με δάκρυα.

«Έγινε ένας απίστευτος σεισμός. Ήμασταν στον καταυλισμό. Οι άνθρωποι εδώ φοβήθηκαν πολύ. Το έδαφος γλίστρησε από κάτω μας. Όλοι πετάχθηκαν έξω από τις σκηνές τους. Αναποδογυρίστηκαν σόμπες. Λήφθησαν προφυλάξεις για πιθανή πυρκαγιά. Πέσαμε στο έδαφος».

Με την επίδραση του σεισμού σχηματίστηκε σύννεφο σκόνης στην περιοχή των συντριμμιών στο Χατάι και ακούστηκαν ήχοι ασθενοφόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα κτίρια κατεδαφίστηκαν. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες, ακόμα και στην Κύπρο.

Δεύτερος ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ

Λίγο μετά στις 20.07 έγινε και δεύτερος μεγάλος σεισμός 5.8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ στην Αντιόχεια και πάλι.

«Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν»

Ο Ορχάν Τατάρ, Γενικός Διευθυντής της AFAD, δήλωσε: «Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν. Κάποιοι μπορεί να φτάσουν έως και 6 ρίχτερ ή μεγαλύτεροι. Είναι πολύ σημαντικό να μην εισέρχεστε σε κατεστραμμένα κτίρια. Καταγράψαμε μέσα σε 13 ημέρες όσους σεισμούς γίνονται σε τέσσερις μήνες. Ένας μετασεισμός συμβαίνει κάθε τρία με τέσσερα λεπτά».

Σεισμός στην Τουρκία: 34χρονος σώθηκε μετά από 11 μέρες και κατάφερε να δει τη νεογέννητη κόρη του

Θαύματα συντελούνται στην Τουρκία ακόμη και μετά από σχεδόν δυο εβδομάδες από τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων μόνο στη γειτονική χώρα.

Όπως αυτό του Μουσταφά Αβτζί, ο οποίος παρέμενε εγκλωβισμένος στα συντρίμμια μαζί με έναν ακόμα άνδρα για 11 ημέρες και τελικά σώθηκε από τους διασώστες για να καταφέρει λίγες ημέρες μετά να συναντήσει και πάλι την οικογένειά του.

Ο 33χρονος ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου με τα ιατρικά σωληνάκια συνδεδεμένα, καταφέρνει να πάρει δύναμη αγκαλιάζοντας τη νεογέννητη κόρη του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o 34χρονος Μουσταφά Αβτζί ,ο οποίος διασώθηκε στην Αντιόχεια μετά από 261 ώρες, είδε ξανά την οικογένειά του, τη σύζυγό του Μπιλγκέ και τη νεογέννητη κόρη του Αλμιλέ, μόλις 12 ημερών, σε νοσοκομείο της Μερσίνης όπου νοσηλεύεται.

Η συγκινητική διάσωσή του έκανε το γύρο του Διαδικτύου

Η διάσωση του Αβτζί, έκανε το γύρο του Διαδικτύου, καθώς φίλησε το χέρι του διασώστη του.

«Φαχρί πώς είσαι; Πώς είσαι αδερφέ μου;» ακούγεται να ρωτάει ο 33χρονος. «Είμαι καλά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι βρίσκομαι στο νοσοκομείο Θα με κατευθύνουν όπου είναι καλύτερα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα», λέει ο Αβτζί στον άντρα, ο οποίος ακούγεται να κλαίει στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.

«Τι κάνουν οι γονείς μου; Έχουν σωθεί όλοι;» ρωτάει ο Aβτζί.

«Είναι όλοι καλά. Σε περιμένουν», απαντά ο συγγενής, καθώς ο Aβτζί φιλάει το χέρι του διασώστη που κρατά το τηλέφωνο, ευχαριστώντας τον.

«Είθε ο Θεός να σε έχει χίλιες φορές καλά, αδελφέ! Είθε ο Θεός να σε βοηθάει πάντα όταν έχει ανάγκη!» λέει στον άντρα ο 33χρονος.

Η οργή αυξάνεται

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Στις οικογένειες που περιμένουν ακόμη να ξαναδούν συγγενείς τους στην Τουρκία, υπάρχει αυξανόμενη οργή για αυτό που θεωρούν πως είναι διεφθαρμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μια βαθιά προβληματική αστική ανάπτυξη που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.

Ένα τέτοιο κτίριο ήταν το Ronesans Rezidans το οποίο κατέρρευσε στην Αντάκια (Αντιόχεια) σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.

«Υποτίθεται πως θα ήταν αντισεισμικό αλλά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Χάμζα Αλπασλάν, 47 ετών, ο αδελφός του οποίου είχε ζήσει στο συγκρότημα. «Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν έχει μείνει ούτε μπετόν ούτε ένα κανονικό σίδερο μέσα. Είναι πραγματική κόλαση».

Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει έρευνα για να βρει όσους φέρεται να ευθύνονται για την κατάρρευση κτηρίων και έχει διατάξει τη σύλληψη τουλάχιστον 100 υπόπτων μεταξύ των οποίων εργολάβοι.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share