Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για βαλλιστικό πύραυλο της Βόρειας Κορέας: Προσγειώθηκε στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας

Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ

18 Φεβρουαρίου 2023 12:59
Συναγερμός για βαλλιστικό πύραυλο της Βόρειας Κορέας: Προσγειώθηκε στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιαπωνία, καθώς βαλλιστικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας φαίνεται να προσγειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας.

Δείτε επίσης: Νέα ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο: Βορειοκορεατικά drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ν. Κορέας (Video)

Σύμφωνα με το AFP, ύποπτος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα το Σάββατο (18/2) πιστεύεται ότι προσγειώθηκε εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Η εκτόξευση έρχεται αφού η Βόρεια Κορέα απείλησε την Παρασκευή με μια πρωτοφανώς επίμονη, ισχυρή απάντηση, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκρούσουν τις αυξανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές του Βορρά.

Η πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πέρυσι έναν άνευ προηγουμένου αριθμό πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που θα μπορούσαν να πλήξουν οπουδήποτε στις ΗΠΑ, ενώ επανέλαβε τις προετοιμασίες για την πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017.

Νότια Κορέα: Έκτακτα στον ουρανό τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας

Τις τελευταίες μέρες οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι εξαιρετικά τεταμένες. Μάλιστα, εδώ και τρεις μέρες η μία χώρα ανταλλάσει με την άλλη πυραύλους που αγγίζουν τους 8ο ανά ημέρα.

Με την πρωτοβουλία της Βόρειας Κορέας να ενεργοποιήσει και να στείλει πρώτη πυραύλους προς την Νότια Κορέα, οι επιθέσεις δεν έχουν λάβει ακόμα τέλος και δυστυχώς μέρα με την μέρα εντίνονται.

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι απογειώθηκαν εσπευσμένα μαχητικά της αφού ραντάρ εντόπισαν κάπου 180 στρατιωτικά αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας κοντά στα σύνορα.

Προηγούμενες κινήσεις

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες ομοβροντίες προς την «ζώνη ασφαλείας», στην περιοχή των αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων των δύο κρατών, καθώς τα τελευταία 24ωρα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα.

Την ίδια ώρα, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον συνεχίζουν τα κοινά αεροπορικά τους γυμνάσια, τα μεγαλύτερα της ιστορίας τους, ως και αύριο Σάββατο, μετά τη δοκιμή —που ήταν αποτυχημένη, κατά τη Νότια Κορέα— διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.

Η απάντηση του Γιουν για τις πρώτες επιθέσεις

Ο κ. Γιουν «υπογράμμισε ότι η σημερινή βορειοκορεατική πρόκληση αποτελούσε, στην πράξη, εισβολή στην επικράτεια» της χώρας του, «για πρώτη φορά από τον διχασμό» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Κυανό Οίκο.

Ο πύραυλος που έπεσε εγγύτερα στη Νότια Κορέα προσθαλασσώθηκε σε θαλάσσιο χώρο μόλις 57 χιλιόμετρα ανατολικά της ηπειρωτικής χώρας, ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, χαρακτηρίζοντας «πολύ ασυνήθιστη και απαράδεκτη» την εκτόξευση αυτή. «Δηλώνουμε ότι ο στρατός μας θα ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο», διεμήνυσε.

Λίγη ώρα αργότερα, η Σεούλ ανακοίνωνε πως εκτοξεύθηκαν τρεις πύραυλοι αέρος-επιφανείας προς την κατεύθυνση της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της γραμμής των συνόρων, όχι μακριά από τον θαλάσσιο χώρο όπου κατέπεσε ο βορειοκορεατικός SRBM. Αρχικά, το επιτελείο έκανε λόγο για μια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου «άγνωστου τύπου», κατόπιν περί εκτόξευσης «τριών» SRBMs, προτού ανακοινώσει πως εκτοξεύθηκαν «πάνω από 10 πύραυλοι διαφόρων τύπων προς την ανατολή και προς τη δύση».

Ο Γιουν σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις μεταξύ βόρειας και νότιας Κορέας

Ο πρόεδρος Γιουν συγκάλεσε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας για τις εκτοξεύσεις οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, είναι οι πιο «επιθετικές και απειλητικές» εδώ και χρόνια. Ακόμη, ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους διέταξε να υπάρξει «ταχεία αντίδραση» στις νέες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα να πληρώσει «ακριβό τίμημα». Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε τις εκτοξεύσεις των βορειοκορεατικών πυραύλων, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως θα συγκαλέσει το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του «το συντομότερο δυνατόν».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share