Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών στην Τουρκία μετά τον σεισμό: «Ερντογάν, φοβάσαι» - Πυρά της αντιπολίτευσης

Τι λέει το Σύνταγμα της χώρας

15 Φεβρουαρίου 2023 13:44
Φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή των εκλογών στην Τουρκία μετά τον σεισμό: «Ερντογάν, φοβάσαι» - Πυρά της αντιπολίτευσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι διασώσεις και η Τουρκία μετρήσει τους νεκρούς της από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η εκλογολογία έχει ήδη αρχίσει και τα σενάρια ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να μεταθέσει για αργότερα τις εκλογές «φουντώνουν».

Δείτε επίσης: Σεισμός στην Τουρκία: Εκατοντάδες συλλήψεις για την κατάρρευση κτιρίων - «Παίρνει κεφάλια» ο Ερντογάν (video)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ήδη υπάρχουν φήμες για αναβολή των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου και στέλεχος του AKP δήλωσε ότι οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν γιατί δεν θα υπάρχουν οι εκλογικοί κατάλογοι και ότι υπάρχουν πολλοί εκτοπισμένοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον Ερντογάν ότι «φοβάται τις εκλογές, αλλά θα λογοδοτήσει».

Το Σύνταγμα της Τουρκίας αναφέρει ότι αναβολή των εκλογών γίνεται μόνο σε περίπτωση πολέμου. Επίσης, δεν έχει καμία δύναμη για το εκλογοδικείο και για να υπάρξει αναβολή των εκλογών θα πρέπει να το αποφασίσει με ευρεία συναίνεση το κοινοβούλιο, δηλαδή να πει το «ναι» και η αντιπολίτευση, η οποία δεν το λέει και δίνει μια παράταση στον Ερντογάν μόνο ως τις 18 Ιουνίου που ολοκληρώνεται η τετραετία.

«Ο Ερντογάν τώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, δεν μπορεί στα συντρίμμια να κάνει προεκλογικό αγώνα. Ενδεχομένως να παρατείνει την θητεία του και χρόνο. Να επουλωθούν οι πληγές είναι πολύ δύσκολο. Έχει πληγωθεί πολύ πολιτικά, κυβερνάει τον τόπο του 20 χρόνια» δήλωσε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share