Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Δραματικές στιγμές διάσωσης - Βγάζουν ζωντανό σκυλάκι από τα συντρίμμια (Video)

«Επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» - Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση της ΕΜΑΚ

9 Φεβρουαρίου 2023 14:43
Σεισμός στην Τουρκία: Δραματικές στιγμές διάσωσης - Βγάζουν ζωντανό σκυλάκι από τα συντρίμμια (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμός στην Τουρκία: Εκτός από ανθρώπους, οι διασώστες που βρίσκονται στην Τουρκία διασώζουν και ζωάκια που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Twitter δείχνουν ένα μικρό λευκό σκυλάκι στο Ισκεντερούν, θαμμένο στα συντρίμμια να ανασύρεται αφού οι διασώστες το εντόπισαν μετά από έρευνες σε ένα πεσμένο κτίριο. Του προσφέρουν λίγο νερό με τον τετράποδο φίλο του ανθρώπου να δείχνει την ευγνωμοσύνη του με τον δικό του τρόπο.

Δείτε τις συγκινητικές εικόνες:

Στενεύουν τα όρια για εντοπισμό επιζώντων στην Τουρκία - «Επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» - Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Στενεύουν τα περιθώρια διάσωσης όσων έχουν εγκλωβιστεί για τέταρτη ημέρα στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη «μόνο το 22% των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα επιβιώνουν για 72 ώρες μετά από έναν σεισμό. Το ποσοστό μειώνεται ραγδαία κάθε ώρα που περνά».

Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών συνεχώς, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για περισσότερους από 17.000 νεκρούς. Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ (νότια), μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 ενώ των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000, μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

«Τεράστια η καταστροφή - Επιλέγουμε δυστυχώς ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»

«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, κατά την ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία.

Ο κ. Μπαλάφας ανέλυσε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία, εξηγώντας τη μεθοδολογία κατά την οποία οι διασώστες προσεγγίζουν τις περιοχές, τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχουν μπορέσει να αλλάξουν τομέα εργασίας λόγω του μεγέθους της καταστροφής. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο» κι ότι πολλές φορές, «κοιτάμε πώς να σώσουμε κάποιον που φωνάζει, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ήδη νεκροί δίπλα μας».

«Οι διασώστες επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ας μου επιτραπεί η έκφραση». «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…) Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».

Προσέθεσε ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία». Τέλος όπως είπε «η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share