Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Ρίγη συγκίνησης από την ΕΜΑΚ - Ο δραματικός απεγκλωβισμός γυναίκας που ήταν για ώρες στα ερείπια

Έσωσαν την 20χρονη που εγκλωβίστηκε από τους μετασεισμούς

8 Φεβρουαρίου 2023 19:31
Σεισμός στην Τουρκία: Ρίγη συγκίνησης από την ΕΜΑΚ - Ο δραματικός απεγκλωβισμός γυναίκας που ήταν για ώρες στα ερείπια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ΕΜΑΚ έχει σημειώσει τη δική της καταλυτική παρουσία στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα, απεγκλωβίζοντας μια 20χρονη στο Χατάι, που παρεμποδίστηκε από τους μετασεισμούς.

Τη συνταρακτική επιχείρηση διάσωσης από την ΕΜΑΚ η οποία επιχειρεί στον απόηχο του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, περιέγραψε στον αέρα του OPEN ο Μίλτος Σακελλάρης.

Οι διασώστες είχαν ακούσει τις φωνές της Αϊρίν, από το βράδυ της Τρίτης, ενώ από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η 20χρονη, είχε καταπλακωθεί από μία νεκρή μητέρα και το παιδί της, από τη στιγμή που κατέρρευσε η πολυκατοικία στο Χατάι.

Η σπουδαία δράση της ελληνικής αποστολής

Νωρίτερα τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι ένα παιδί, περίπου 15 ετών.

Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει από τον φοβερό σεισμό, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.

Την ίδια ώρα, απολογισμός των θυμάτων του σεισμού ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Από την πλευρά του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στον σεισμό που έπληξε τη χώρα του και τη Συρία, καταδικάζοντας ωστόσο την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του.

«Τώρα είναι ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ανεχθώ ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι, μια από τις πιο πληγείσες στα σύνορα με τη Συρία.

«Φυσικά, υπάρχουν κενά, είναι αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει την απομάκρυνση των ερειπίων και την κατασκευή κατοικιών.

Ανείπωτος θρήνος για τον Μπουράκ Χακί - Η θλιβερή αποκάλυψη

Συγκλονίζουν οι περιγραφές του Μπουράκ Χακί στο «Πρωινό» του ANT1 για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος ηθοποιός, η οικογένεια της συντρόφου του θρηνεί, αφού έχασε τους δικούς της ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα.

«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει τα τελευταία 100 χρόνια και έγιναν δύο στη σειρά διαφορετικοί την ίδια μέρα. Περίπου 6.000 κτίρια κατέρρευσαν ολοσχερώς. Είναι μία καταστροφή και όπως ξέρετε έχει πολύ κρύο, με μείον βαθμούς Κελσίου, έτσι χρειαζόμαστε πολλή βοήθεια για να τους σώσουμε.

Τα ξαδέρφια της συντρόφου μου, έξι άτομα μάθαμε από τις ειδήσεις ότι σκοτώθηκαν και σώθηκε μόνο η κόρη, οι υπόλοιποι είναι νεκροί. Φυσικά κι εκείνη έκλαιγε όλη μέρα χθες, πρόκειται για μεγάλη τραγωδία» είπε ο ηθοποιός Μπουράκ Χακί.

Ο Μπουράκ Χακί μίλησε για την επιχείρηση διάσωσης που συνεχίζεται: «Προσπαθούμε ναι, είμαστε στην Κωσταντινούπολη, κάποιοι φίλοι μας δουλεύουν σε κοινωνικές υπηρεσίες και προσπαθώ να συνεργαστούμε αλλά για παράδειγμα στην πόλη Χατάι που έχει μεγάλο αριθμό πληθυσμού, όλοι οι δρόμοι έχουν καταρρεύσει. Έχουν χαλάσει τα αεροδρόμια, έχουν γκρεμιστεί δεν υπάρχουν πτήσεις σήμερα προσπαθούν να φτάσουν εκεί με πλοία και άλλους τρόπους», ανέφερε ο Τούρκος ηθοποιός.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share